Facebook kantoor met voorbijgangers

Facebook wil kunstmatige intelligentie inzetten om gedrag van gebruikers te voorspellen

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 4 seconden

Een vertrouwelijk document van Facebook is in handen gekomen van The Intercept. In het document staat dat Facebook door middel van kunstmatige intelligentie voor adverteerders wil gaan voorspellen hoe gebruikers zich in de toekomst gaan gedragen. Facebook ligt momenteel onder vuur vanwege een dataschandaal, waarbij data gedeeld werd met het bedrijf Cambridge Analytica. Dit bedrijf stelde op basis van de data een psychologisch profiel samen, waarop gerichte politieke reclame getoond werd aan gebruikers.

Kunstmatige intelligentie

Bedrijven kunnen nu ook al advertenties plaatsen op basis van het surfgedrag van de gebruiker, maar de methodes die in het vertrouwelijke document beschreven worden zouden verder gaan dan dat. Zo kan de kunstmatige intelligentie het gedrag van gebruikers leren inschatten. Het kan op zoek gaan naar iemand die van plan is om over te stappen naar een ander merk, waarop met advertenties geprobeerd kan worden om dat te voorkomen, of juist te bespoedigen. Facebook zou de tool willen bouwen met FBLearner Flow. FBLearner Flow is ai-software dat Facebook twee jaar geleden introduceerde.

Data

De gegevens die verzameld worden zouden voor de reclamebedrijven wel anoniem blijven. Het is niet precies duidelijk welke gegevens Facebook allemaal wil gebruiken om deze analyses te maken, maar volgens het document zijn de volgende gegevens er sowieso bij betrokken: locatie, wifi-netwerken, videoverbruik, apparaatinformatie, interesses en vriendschappen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past