christchurch aanslag

Facebook past livestreaming aan naar aanleiding van Christchurch aanslag

Laatst bijgewerkt: 15 mei 2019
Leestijd: 1 minuut, 45 seconden

Facebook heeft aangegeven de regels voor hun livestream functie aan te scherpen. Op deze manier reageert het social-mediabedrijf op de kritiek die het kreeg nadat de schutter van de aanslag in Christchurch beelden deelde via de Facebook functie. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat extremistische beelden sneller worden verwijderd.

Christchurch aanslag

In maart werd de Facebookfunctie gebruikt door de aanslagpleger in Christchurch, die zijn aanslag, waarbij 51 mensen omkwamen, via dit medium livestreamde. Facebook kreeg pas 12 minuten na de livestream een melding binnen en het lukte het bedrijf niet om alle video’s direct te verwijderen. Zo meldde TechCrunch dat zij 12 uur na de aanslag nog enkele van deze video’s konden vinden. Na de aanslag gaf Facebook aan dat ze hun livestream functie goed onder de loep zouden leggen.

One strike-beleid

Nu komt Facebook met een one strike-beleid dat ervoor moet zorgen dat mensen die de regels van het platform overtreden zo snel mogelijk kunnen worden geblokkeerd. Na de eerste overtreding kunnen ze 30 dagen de functie niet meer gebruiken. Bij meerdere overtredingen kan de account geblokkeerd worden. Een gebruiker is bijvoorbeeld in overtreding wanneer deze naar extremistische beelden linkt zonder duidelijke context. Op deze manier wil Facebook sneller en beter kunnen ingrijpen. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, die Facebook opriep naar deze functie te kijken, geeft aan dat ze de nieuwe maatregel een “goede eerste stap” vindt.

Investeren in nieuwe technologie

Verder kondigt Facebook aan 7.5 miljoen dollar te investeren in onderzoek naar de technologische mogelijkheden om dergelijke inhoud sneller te kunnen herkennen en verwijderen. Het bedrijf geeft toe tekort te komen als het gaat om het herkennen van aangepaste versies van een video. Zo is het met de huidige technologie nog moeilijk om video’s te onderscheppen die, door de audio of video te veranderen, te veel afwijken van het origineel.

Politieke discussie

De aankondiging van Facebook komt net op tijd voor een online extremisme top in Parijs, waar zal worden nagedacht over hoe social media om moeten gaan met extremistische uitingen en nepnieuws. Politieke leiders zullen hierover in gesprek gaan met mensen van onder andere Facebook, Google en Twitter.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past