Facebook negeert uitgaveprobleem kinderen in games

kind met tablet

Het schijnt vaker te gebeuren dan je zou denken, maar kinderen geven soms (per ongeluk) een fortuin uit aan in-game geld in Facebook spelletjes. Uit interne documenten is gebleken dat Facebook bewust was van het probleem maar er voor koos geen actie te ondernemen.

Het is voor kinderen vaak niet duidelijk dat het geld in de spelletjes op Facebook echt geld is. Als ouders eerder op dezelfde computer of tablet een aankoop hebben gedaan met hun creditcard staan deze gegevens vaak opgeslagen. Zo kan het gemakkelijk gebeuren dat een kind voor duizenden euro’s aan in-game spullen of boosts koopt. Vaak komt men hier pas achter als het creditcard bedrijf contact opneemt, of zij de rekening ontvangen.

Bekend probleem

Documenten uit een rechtszaak tegen Facebook in 2016 zijn recentelijk openbaar gemaakt. Hierdoor is interessante interne informatie van het bedrijf naar buiten gekomen.

Door een melding van een Finse game-developer aan Facebook werd een intern onderzoek naar de uitgaves van kinderen gestart. Deze developer van de populaire game Angry Birds merkte op dat er vaak om terugbetalingen werd gevraagd. Het ging dan regelmatig om ouders die erachter waren gekomen dat hun kind met hun creditcard aankopen had gedaan binnen het spel.

Uit het interne onderzoek dat volgde bleek dat ouders niet wisten dat hun kind aankopen kon doen zonder extra identificatie code of wachtwoord te hoeven aanleveren.

30% van de winst bij deze games ging direct naar Facebook, de rest was voor de game-developers. De BBC meldt dat Facebook tussen februari 2008 en juni 2014, 34 miljoen dollar verdiende aan minderjarige in de VS. Na enkele voorstellen van medewerkers koos het bedrijf er toch voor om geen actie te ondernemen. Een uitgave limiet of creditcardcheck zou de winst te veel doen dalen. In plaats daarvan koos Facebook er in 2016 voor om een potje apart te zetten voor het afhandelen van de klachten van ouders en de eventuele terugbetalingen.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen