Mark Zuckerberg

Facebook manipuleerde stiekem de gevoelens van honderdduizenden gebruikers

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 2 minuten, 5 seconden

Facebook heeft aangegeven dat het de emoties van honderdduizenden van zijn gebruikers stiekem heeft gemanipuleerd. Het experiment, waarvoor onderzoekers geen specifieke toestemming kregen, heeft kritiek van gebruikers met veel privacy en ethische bezwaren uitgelokt.

Voor een week in 2012, gaf Facebook op de tijdlijn van bijna 700.000 gebruikers een selectie van de updates van hun vrienden weer, ofwel vooral positieve, ofwel vooral negatieve reacties.  Uit het experiment bleek dat als de gebruiker vooral negatief nieuws kreeg deze ook zelf  negatiever ging posten en andersom.

De studie laat zien dat wat de onderzoekers noemen ‘emotionele besmetting’ kan worden overgedragen via digitale netwerken. De  onderzoekers zeggen dat de studie het eerste bewijs dat het effect kan gebeuren zonder directe interactie of non-verbale aanwijzingen.

Iedereen die de Engels versie van Facebook gebruikt was automatisch gekwalificeerd voor het experiment, waarvan de resultaten eerder deze maand werden gepubliceerd. Onderzoekers analyseerden de gebruikte woorden in berichten om automatisch te bepalen of die positief of negatief zijn, en verschoven ze naar boven of beneden op de tijdlijn.

De onderzoekers vonden dat vrienden de neiging hadden om meer te reageren op negatieve berichten. Gebruikers die werden blootgesteld aan meer emotionele berichten van beide type de neiging zich terug te trekken ipv uit zichzelf te posten.

Het onderzoek trok kritiek van actievoerders in het weekend, die zei dat het onderzoek zou kunnen worden gebruikt door Facebook om gebruikers aan te moedigen meer te plaatsen en door andere instanties zoals regeringen om de gevoelens van de gebruikers in bepaalde landen te manipuleren.

Zelfs de wetenschapper die de studie uitvoerden hadden ethische bezorgdheid over de methoden, zei ze. “Ik denk dat er vragen ontstaan” Susan Fiske, professor in de psychologie aan de Princeton University zei “It’s ethically okay from the regulations perspective, but ethics are kind of social decisions. There’s not an absolute answer. And so the level of outrage that appears to be happening suggests that maybe it shouldn’t have been done… I’m still thinking about it and I’m a little creeped out too.”

In een deel van de Terms of Service dat iedere gebruiker accepteert bij het aanmaken van een account staat dat Facebook het recht heeft op informatie die “voor de interne bedrijfsvoering, met inbegrip van het oplossen van problemen, data-analyse, testen, onderzoek en verbetering van de dienstverlening gebruik maken. ”

De onderzoekers zeiden dat dat genoeg was voor  geïnformeerde toestemming die nodig is om het onderzoek uit te voeren en dat maakte het legaal. De studie zegt niet dat gebruikers werd verteld van hun deelname aan het experiment.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past