Zuckerberg

Facebook maakt algoritmes voor opsporing schadelijke beelden openbaar

Laatst bijgewerkt: 5 augustus 2019
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

Facebook heeft twee algoritmes openbaar gemaakt die het bedrijf gebruikt om schadelijke beelden op het platform op te sporen, zodat ze zo snel mogelijk verwijderd kunnen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om beelden van kindermisbruik of propaganda voor terrorisme. Facebook publiceerde de algoritmes op het ontwikkelaarsplatform Github met als doel dat andere bedrijven en ontwikkelaars er gebruik van kunnen maken en zo ook sneller kunnen ingrijpen.

Vergelijken met database

Er wordt al langer gezocht naar manieren om haatzaaiende berichten zo snel mogelijk te verwijderen van socialmediaplatforms. Eerder deelden Microsoft en Google ook soortgelijke codes. Voor Facebook is het de eerste keer dat de technologie openbaar gemaakt wordt. De algoritmes van Facebook vergelijken mogelijk schadelijke beelden met soortgelijke content die in een grote database staat opgeslagen. Op die manier vormt het algoritme een extra beschermingslaag en kunnen platforms mogelijk sneller beelden verwijderen.

Sneller optreden

In de praktijk blijkt het soms nog lastig om snel op te treden. De schutter van de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch zond zijn daden live uit op Facebook. Facebook greep na een uur in, maar een maand na de aanslag werden de beelden nog steeds verspreid. Toch worden de algoritmes steeds beter in het herkennen van schadelijke beelden. Soms worden de berichten al herkend en tegengehouden nog voor ze online gezet kunnen worden.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen