Libra

Facebook Libra: Hoe veilig is deze cryptomunt?

Laatst bijgewerkt: 20 juni 2019
Leestijd: 3 minuten, 20 seconden

Facebook kwam deze week met de aankondiging voor hun eigen cryptocurrency Libra, die medio 2020 beschikbaar zal zijn voor het publiek. Dit roept na alle privacy schandalen natuurlijk enige argwaan op, maar is dat terecht?  

De Libra zou een munt moeten worden voor iedereen met een internetverbinding. In tegenstelling tot sommige andere betaalmethodes, komen er bij Libra geen grote transactiekosten kijken. Facebook komt met een bijbehorende crypto wallet genaamd Calibra die zit ingebouwd in WhatsApp en Facebook Messenger maar ook een eigen app zal krijgen. Verder zal het niet noodzakelijk zijn je echte naam aan de overboeking te verbinden. Dit klinkt allemaal heel goed, maar hoe is de app opgezet, en wat betekent dat voor je privacy?

Niet alleen van Facebook 

Hoewel Facebook het project is begonnen, zijn er in totaal 28 oprichters betrokken bij de Libra. Facebook hoop dat dit er in totaal 100 zullen worden tegen de tijd dat de Libra in 2020 op de markt komt. Iedere “oprichter” investeert minimaal 10 miljoen om in te stappen. Er hebben zich al bedrijven aangesloten uit verschillende industrieën. Zo doen Blockchain bedrijven als Anchorage mee, maar ook klassieke betalingsbedrijven als Mastercard en PayPal. Zelfs enkele non-profit organisaties als Women’s World Banking zijn al ingestapt.  

Ieder lid krijgt maar een stem in de raad van de Libra Association, dit ook om te voorkomen dat een van de bedrijven de overhand kan nemen en het voor eigen gewin in kan zetten. Deze regel geldt ook voor Facebook, waardoor het bedrijf voorkomt dat het beschuldigd wordt van privacy-schending of een monopoly.  

Leden van de Libra Association zullen ook gaan fungeren als validatie nodes in de blockchain van de de munt. Dit betekent dat zij servers beschikbaar zullen stellen waarlangs de betalingen kunnen lopen.

Stabiele crypto 

In het ontwikkelen van de Libra is er alles aan gedaan om het voor bedrijven zo betrouwbaar mogelijk te maken. Het probleem met veel cryptomunten is dat de waarde ervan extreem kan fluctueren waardoor het voor (kleine) bedrijven een te groot risico is om klanten ermee te laten betalen. De libra is zo opgezet dat grote fluctuaties kunnen worden voorkomen.  

De Libra Blockchain technologie 

De technologie achter de Libra zou ervoor zorgen dat er 1000 transacties per seconde kunnen worden gedaan. Dit is een enorm verschil met andere cryptomunten zoals Bitcoin die maar 7 transacties per seconde kan uitvoeren. De leden van de Libra zorgen ervoor dat het systeem werkt en gecontroleerd wordt. Verder is de technologie van de Libra erg te vergelijken met dat van andere cryptomunten. 

Iedereen mag meedoen 

De Libra Blockchain is open source, wat betekent dat de code van het programma door iedereen te bekijken en te verbeteren is. Het bedrijf nodigt developers uit om apps te maken die met de Libra werken. Ook zullen ze later dit jaar geld uitloven voor iedereen die foutjes in het systeem kan ontdekken. Op deze manier hopen ze voor de launch in 2020 alle bugs en glitches te hebben onderschept.  

Verder nodigt het bedrijf ook app-bouwers uit om zogenaamde wallets te maken voor de nieuwe munt. Hoewel Facebook zelf de wallet Calibra hiervoor heeft opgezet, gaat het eventuele concurrentie niet uit de weg.  

Wat voor informatie krijgt Libra van jou? 

Wanneer je je inschrijft bij de app zul je eerst door een zogenaamd “Know Your Customers” anti-fraude proces worden gehaald. Hier zul je in ieder geval een pasfoto moeten aanleveren en verdere verificatie informatie.  

Het horrorscenario dat jouw Facebook profiel aan je Libra account zou worden gekoppeld lijkt niet uit te komen. Facebook heeft er alles aan gedaan om duidelijk te maken dat het gaat om twee totaal losstaande bedrijven. Er zal wel de optie komen om je Facebook contacten en profiel informatie te koppelen, maar dit zal niet automatisch gebeuren.

Facebook heeft er alles aan gedaan om de schijn van privacy schending en een monopoly te voorkomen. Toch zal nog moeten blijken hoezeer de privacy van de gebruiker in het geding is. Of de Libra het voor elkaar krijgt om de nieuwe favoriete betaalmethode te worden, zal nog moeten blijken.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen