Elektronicawinkel smartphones

Facebook houdt meer dan 700! gegevens bij van iPhone gebruikers

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 56 seconden

Dat Facebook niet de meeste privacy-vriendelijke dienst is (sarcastisch understatement ter benadrukking.) zal voor niemand nieuw zijn. Dat ze meer dan 700 unieke gegevens van de gebruikers van hun mobiele App bijhouden is wel nieuw en schokkend!

Uw privacy (en dan met name het gebrek daaraan) is de laatste tijd een hot-issue. Ook de problemen rond privacy bij het gebruik van Smartphones wordt steeds betere belicht. Facebook zou zomaar de het volgende bedrijf kunnen zijn dat de komende tijd onder vuur komt te liggen. Een Reddit gebruiker heeft aanwijzingen dat zowel de mobiele Facebook app en de messenger app meer informatie van je vergaren en naar Facebook sturen dan verwacht wordt.

De gebruiker, die bekend staat als ‘xXCallMeGreenyXx’, heeft het bewijs dat de apps informatie verzamelen over alles, van hoeveel pixels je bladert via de in-app browser als wat voor soort creditcard je gebruikt . De meer standaard metrics die de apps bijhouden zijn waarschijnlijk bedoeld om feedback te geven aan de ontwikkelaars, zodat zij de apps kunnen verbeteren, maar de gedachte is dat al dit gelog voor een groot deel de reden is dat de apps zo langzaam zijn op oudere toestellen.

Ondanks het feit dat een tragere app nogal lastig voor de gebruiker is, is er geen reden voor gebruikers om zoveel informatie te verzamelen en te verzenden naar Facebook. Hoewel de soort creditcard die je gebruikt in veel gevallen zou kunnen worden berekend, is er geen reden voor de gebruiker om dit te gelogd te willen hebben en bekend bij Facebook.

Facebook logt

Een klein overzicht van wat Facebook allemaal bijhoudt:

  • Hoe lang de apps openstaan, zowel in de voorgrond als in de achtergrond.
  • Hoe lang het duurt voor de apps zijn opgestart, vanuit de achtergrond of als je de app voor het eerst opent.
  • Langs hoeveel pixels je scrollt in de in-app browser.
  • De naam van het Wi-Fi-netwerk waarmee je verbonden bent.
  • Of je Wi-Fi of mobiele data gebruikt.
  • Het type creditcard dat je gebruikt.
  • De prestaties van je iPhone; of je op bepaalde momenten weinig geheugen tot je beschikking hebt.
  • Of je een iDevice in portret- of landschapsmodus gebruikt.
  • Hoe vaak je de app met de hand ververst.
  • Hoe vaak de Facebook-app logs naar Facebook stuurt.

Het feit dat Facebook ook geen openheid van zaken geeft over welke data ze verzamelen maakt het een twijfelachtig gebeuren!

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past