Facebook kantoorgebouw adresbord

Facebook-hack in september trof ongeveer drie miljoen Europeanen

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 4 seconden

De Ierse privacywaakhond Irish Data Protection Commission heeft dinsdag bekendgemaakt dat er bij de Facebook-hack in september zo’n drie miljoen Europese gebruikers getroffen zijn. Toen Facebook de hack eind september naar buiten bracht schatte het bedrijf dat er in totaal zo’n 50 miljoen accounts het slachtoffer waren geworden. Na nader onderzoek werd dat bijgesteld naar 30 miljoen accounts.

Ierse privacywaakhond

Het Europese hoofdkantoor van Facebook staat in Ierland. Vandaar dat de Irish Data Protection Commission toezicht houdt op de naleving van de Europese privacyregels bij Facebook. Facebook maakte niet bekend om hoeveel Europese accounts het ging, maar de Ierse privacywaakhond zegt dat het om tien procent van het totaal gaat, wat neerkomt op zo’n drie miljoen accounts. Slachtoffers van de hack zijn op de hoogte gesteld door Facebook.

Boete

De hack bij Facebook is het eerste grote lek dat bekendgemaakt wordt sinds de invoering van de AVG (de nieuwe Europese privacywet die in mei inging). Deze regels hebben er waarschijnlijk aan bijgedragen dat het lek zo snel bekendgemaakt werd. Volgens de AVG moeten datalekken namelijk binnen 72 uur gemeld worden bij de toezichthouder. Ook de consequenties kunnen zwaarder zijn als een bedrijf niet zorgvuldig genoeg omgaat met gebruikersgegevens. Het aantal getroffen accounts kan een rol spelen in de hoogte van de boete die Facebook in Europa zal moeten betalen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past