Facebook app smartphone

Facebook gebruikt telefoonnummers ook voor advertentiedoeleinden

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

Een woordvoerder van Facebook heeft bevestigd dat het bedrijf telefoonnummers gebruikt voor advertentiedoeleinden. Gebruikers kunnen hun account extra beveiligen door middel van tweetrapsauthenticatie. Als er op een nieuw apparaat ingelogd wordt, moet er naast de gebruikersnaam en het wachtwoord, ook een via sms verstuurde code ingevuld worden. Bij het opgeven van hun telefoonnummer gaan gebruikers er dus vanuit dat het nummer alleen gebruikt wordt voor de beveiliging, maar Amerikaanse onderzoekers kwamen erachter dat Facebook ze ook gebruikt om reclames te tonen.

Bevestigd

Een woordvoerder van Facebook bevestigde aan Gizmodo dat telefoonnummers inderdaad gebruikt worden om advertenties te tonen. Binnen enkele weken na het invullen, kunnen adverteerders het nummer gebruiken. Eerder dit jaar kwam ook al naar buiten dat Facebook telefoonnummers gebruikt om statusupdates te versturen. De inmiddels opgestapte Facebook-topman Alex Stamos gaf toen toe dat dit een fout was.

Toegang tot informatie uit contactenlijst van anderen

Op Facebook kunnen gebruikers informatie toevoegen aan contacten uit hun contactenlijst, zoals e-mailadressen of telefoonnummers. De onderzoekers kwamen erachter dat deze gegevens ook gebruikt kunnen worden door adverteerders. Deze informatie kan niet ingezien of verwijderd worden door de persoon zelf, omdat dat volgens Facebook de privacy zou schaden van de persoon die de gegevens uploadt.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past