Facebook bord voor bedrijf

Facebook gaat Europese profielfoto’s scannen voor gezichtsherkenning

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 2 seconden

Facebook gaat Europese gebruikers deze week om toestemming vragen voor het inzetten van gezichtsherkenning bij profielfoto’s. Deze functie wordt gebruikt voor het automatisch taggen van mensen die op de foto staan. Door middel van gezichtsherkenning geeft Facebook suggesties om andere gebruikers te taggen in foto’s.

Onder vuur

Facebook zette de functie in 2012 uit, nadat het gebruik van gezichtsherkenning onder vuur kwam te liggen door een rapport van de Ierse privacywaakhond. Het hoofdkantoor van Facebook is gevestigd in Ierland en de Ierse privacywaakhond concludeerde dat het gebruiken van gezichtsherkenning in strijd was met de Europese privacywetten. Facebook schakelde daarop de functie uit, omdat het anders tegen hoge boetes aan zou lopen, maar vraagt gebruikers nu expliciet toestemming om de functie weer aan te zetten.

Europese privacyregels

25 mei gaat er een strengere privacywet gelden in Europa. Facebook onderneemt deze actie in het kader van de nieuwe wet, die voorschrijft dat bedrijven expliciet toestemming moeten vragen voor het verzamelen van gegevens. Het bedrijf vraagt ook toestemming voor het verzamelen van andere gevoelige gegevens. De bedoeling is dat gebruikers over de hele wereld dit bericht krijgen, maar vanwege de Europese wetgeving wordt het bericht eerst uitgerold in Europa en krijgen gebruikers buiten Europa het bericht op een later moment te zien.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past