Vrouw probeert in te loggen op haar Facebook account op haar smartphone

Facebook dreigt nieuws op nieuwsoverzicht in Australië te blokkeren vanwege wetsvoorstel

Laatst bijgewerkt: 1 september 2020
Leestijd: 4 minuten, 14 seconden

Als de News Media Bargaining Code wordt aangenomen in Australië, dan heeft Facebook geen andere keus dan nieuwsitems niet langer weer te geven in de nieuwsfeed van Australische gebruikers. In het wetsvoorstel staat dat socialemediabedrijven uitgevers moeten betalen om hun berichtgeving te mogen plaatsen. Dat is niet goed voor de mediabedrijven die de Australische consumentenwaakhond ACCC probeert te beschermen met de wet. Voor gebruikers wordt het een stuk lastiger om lokaal en regionaal nieuws te delen met hun netwerk.

Dat schrijft Facebook in een blogpost.

‘Wetsvoorstel schaadt de Australische nieuws- en mediasector’

Facebook is niet te spreken over de News Media Bargaining Code. Met het wetsvoorstel wil de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC), de Australische variant van de Autoriteit Persoonsgegevens, iets doen aan de afnemende reclame-inkomsten van mediabedrijven. Wat de toezichthouder feitelijk probeert, is Facebook en Google naar de onderhandelingstafel dwingen om afspraken te maken met Australische mediabedrijven over de misgelopen inkomsten. In praktijk komt het erop neer dat de techbedrijven uitgeverijen moeten betalen om hun nieuwsartikelen te mogen opnemen in het nieuwsoverzicht en de zoekresultaten.

Facebook is niet te spreken over het wetsvoorstel. Volgens het sociale netwerk begrijpt de toezichthouder de “dynamiek van het internet niet” en zorgt het voorstel voor meer in plaats van minder financiële schade. “Bij het opstellen van deze nieuwe wetgeving, negeerde de commissie die toezicht hield op het proces enkele belangrijke feiten, in het bijzonder de relatie tussen de nieuwsmedia en sociale media en wie het meeste profiteert van de ander”, zo schrijft Facebook in een blog.

Als het wetsvoorstel daadwerkelijk wordt aangenomen, dan heeft Facebook naar eigen zeggen maar één keus: dan verschijnt het nieuws van Australische media niet langer in het nieuwsoverzicht van Australische Facebook-gebruikers. “Dit is niet onze eerste keuze, maar onze laatste. Het is de enige manier waarmee we ons kunnen beschermen tegen de uitkomst die alle logica tart en Australische nieuws- en mediasector op lange termijn schade toebrengt”, aldus Will Easton, managing director van Facebook Australië en Nieuw-Zeeland.

Facebook genereert miljoenenomzet voor Australische nieuwssector

Easton stelt dat Facebook dat het de Australische overheid steunt om de financiële positie van nieuws- en mediabedrijven te verbeteren. Om die reden heeft het platform intensief contact met de ACCC. Het huidige wetsvoorstel is volgens de Facebook-topman niet de juiste manier om uitgeverijen te helpen. “Het wetsvoorstel heeft een ongekend bereik en probeert elk aspect van hoe technologiebedrijven zaken doen met mediabedrijven te reguleren. Het meest verbijsterende is dat Facebook gedwongen wordt om organisaties te betalen voor de content die zij vrijwillig op ons platform plaatsen. Tegen een prijs die bovendien voorbijgaat aan de financiële waarde die wij uitgevers bieden.”

Volgens Easton is de ACCC in de veronderstelling dat Facebook grote sommen geld verdient met de weergave van nieuwsartikelen in het nieuwsoverzicht. In de eerste vijf maanden van dit jaar heeft Facebook 2,3 miljard clicks gegenereerd die gebruikers doorverwezen naar de websites van mediabedrijven. Daarmee hebben ze naar schatting een slordige 200 miljoen Australische dollars verdiend, omgerekend 123 miljoen euro. Daarnaast zegt Facebook miljoenen te investeren in de Australische nieuwswereld.

Het sociale netwerk zegt te hebben voorgesteld om Facebook News te introduceren in Australië, een platform dat enkel bedoeld is om nieuwsartikelen te plaatsen. Facebook betaalt uitgevers om hun artikelen op het platform te plaatsen. In de VS is het naar eigen zeggen een groot succes. “Dit voorstel werd in de prullenbak gegooid. We hebben nu de keuze om al het nieuws te verwijderen van onze nieuwsfeed, of een systeem te accepteren waar wij mediabedrijven moeten betalen en zij de tarieven mogen vaststellen, zonder duidelijke limieten. Geen enkel bedrijf kan op deze manier ondernemen.”

‘Facebook begrijpt ons niet’

De ACCC zegt dat de dreigende woorden van Facebook om nieuws niet langer te mogen delen “slecht getimed en verkeerd begrepen” zijn. “Het wetsvoorstel is ervoor om te zorgen dat Australische nieuwsbedrijven, waaronder onafhankelijke lokale en regionale media, een plaats aan de tafel krijgen om eerlijk te kunnen onderhandelen met Facebook en Google”, aldus de toezichthouder.

Verder benadrukt de ACCC dat Facebook nu ook al mediabedrijven betaalt voor hun nieuwsartikelen. “Met het wetsvoorstel proberen we simpelweg eerlijkheid en transparantie te bewerkstelligen in de relatie tussen Facebook en Google en Australische nieuwsbedrijven.” De toezichthouder zegt te hopen dat Facebook zich inzet voor een “constructieve dialoog”.

Ook Google is kritisch over wetsvoorstel

Google waarschuwde de ACCC half augustus voor de gevolgen van het wetsvoorstel. De zoekmachinegigant claimt dat de zoekresultaten beperkt worden met de News Media Bargaining Code. In een open brief schreef Google-topvrouw Mel Silvia dat de gratis diensten die Australiërs gebruiken in het geding komen met de beoogde wet. Bovendien krijgen grote, gevestigde media een “voorkeursbehandeling” ten opzichte van kleine mediabedrijven en kunnen ze “onredelijke eisen” stellen.

“Deze wet heeft niet alleen invloed op hoe Google en YouTube samenwerken met mediabedrijven. Het heeft consequenties voor al onze Australische gebruikers. We proberen er alles aan te doen om dit wetsvoorstel te wijzigen zodat we de manier waarop Search en YouTube voor jullie werken kunnen beschermen. We blijven bouwen aan constructieve samenwerkingsverbanden met mediabedrijven, zonder de een boven de ander te verkiezen.”

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen