Man kijkt op surveillancebedrijf

Facebook blokkeert datatoegang surveillancebedrijf

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 19 seconden

Het is een tijdje bekend dat politie en veiligheidsdiensten er alles aan doen om zoveel mogelijk inzicht te krijgen in het online gedrag van potentiële criminelen. Door de wetgeving aan te passen proberen ze toegang te krijgen tot alle beschikbare informatiebronnen en daarin krijgen zij – in binnen- en buitenland – steeds meer vrijheid. Ook Facebook is daarbij een belangrijk medium. Maar Facebook geeft niet zomaar alle data vrij. Deze week maakten zij aan Motherboard bekend dat het Canadese Media Sonar geen toegang meer krijgt.

Monitoren van social media

Media Sonar verkoopt software waarmee onder andere politiediensten social media mee kunnen monitoren. In oktober werd de software van het surveillancebedrijf al door Twitter geweigerd. Nu is hen ook de toegang tot Facebookdata ontzegd.

Datatoegang om activisten op te sporen

De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU onderzocht het gebruik van Media Sonar. Zij ontdekten dat dit onder meer aan politiekorpsen in Californië was verkocht. Die gebruikten de software om hashtags als #BlackLivesMatter te volgen. Op die manier konden zij burgers opsporen die wilden protesteren tegen politiegeweld. Het is niet bekend waar de software nog meer werd gebruikt.

Facebook, Instagram en Twitter weigeren medewerking

Volgens een woordvoerder van Facebook heeft Media Sonar de voorwaarden van het sociale netwerk geschonden. Hoe dit precies gebeurd is wordt niet specifiek vermeld. Met het blokkeren van de toegang voor Media Sonar, verliest het surveillancebedrijf ook datatoegang tot Instagram, een dochterdienst van Facebook. In 2016 gebeurde dit ook bij surveillancebedrijf Geofeedia. Hun software werd ook gebruikt om activisten op social media op te sporen. Geofeedia is daarmee de datatoegang tot Twitter, Facebook en Instagram kwijtgeraakt.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past