Europol ingangbord

Europol arresteert 34 jongeren voor ddos-aanvallen

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 23 seconden

Het European Cybercrime Center van Europol coördineerde een internationale anti-DDoS-actie. Daarbij zijn in totaal 34 – voornamelijk jonge – mensen gearresteerd. De arrestanten hebben gebruik gemaakt van betaalde tools waarmee zij ddos-aanvallen kunnen uitvoeren.

34 arrestaties en ruim 100 verdachten

Naast de 34 arrestaties, zijn er bij de actie ook ruim 100 verdachten boven tafel gekomen. Zij werden ondervraagd, maar kwamen er met een waarschuwing van af. Europol meldt dat ook de verdachten veelal jonge mensen zijn, van twintig jaar of jonger. Deze jongeren worden ervan verdacht dat zij tegen betaling gebruik maakten van tools – booters of stressers – waarmee ook DDoS-aanvallen kunnen worden uitgevoerd.

Grootschalig onderzoek

Er deden verschillende landen mee aan de actie, waaronder Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België, Spanje en Portugal. De aanpak van het onderzoek verschilde wel per land. In een aantal landen werden sommige verdachten enkel ondervraagd. Er waren ook landen waar huiszoekingen werden gedaan en waar ouders werden ingelicht over de vermeende daden van hun zoon of dochter. Steven Wilson is hoofd van het European Cybercrime Center van Europol. Hij zegt dat opsporingsdiensten moeten voorkomen dat jongeren al vroeg in het criminele circuit terecht komen. Zij kunnen dan vaak nog niet goed overzien wat de gevolgen van hun daden zijn. We kunnen ze daarom beter helpen om in te zien dat zij hun vaardigheden ook op een constructieve manier kunnen inzetten.

Steeds grotere DDoS-aanvallen

De meeste DDoS-aanvallen worden uitgevoerd door gebruik te maken van een netwerk van apparaten die met malware zijn geïnfecteerd. Zo voerde het Mirai-botnet recent grote DDoS-aanvallen uit via geïnfecteerde internet-of-thingsapparaten. DDoS-aanvallen zijn niet nieuw. Toch is de discussie hierover en over mogelijkheden voor beveiliging opnieuw opgelaaid nu er recent grotere aanvallen zijn gepleegd.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past