Europese Commissie wil Europees elektronisch patiëntendossier

Dokter bekijkt medisch dossier van een patiënt via zijn tablet

Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgen artsen en andere zorgspecialisten in de toekomst direct toegang tot de medische gegevens van Europese burgers. Een Europees elektronisch patiëntendossier moet niet alleen levens redden, maar geeft burgers tevens “volledige controle” over hun medische gegevens, zowel in binnen- als buitenland. De Commissie noemt het een “historische stap voorwaarts in de richting van digitale gezondheidszorg in de EU”.

Het dagelijkse bestuur van de EU kondigt de ambitieuze plannen aan via een persbericht.

‘Bouwsteen van de Europese gezondheidsunie’

De European Health Data Space (EHDS) moet “een van de centrale bouwstenen van een sterke Europese gezondheidsunie” vormen. Het idee achter deze wetgeving is dat Europeanen hun gezondheidsgegevens met artsen en andere professionals in de gezondheids- en zorgsector kan delen. Het maakt niet uit of je in eigen land bent, of een andere EU-lidstaat bezoekt.

Stel, je bent hartpatiënt en op vakantie in Europa. Mocht je onverhoopt je medicijnen kwijtraken, of te weinig pillen hebben ingepakt, dan kun je met een Europees elektronisch patiëntendossier een nieuwe dosis halen bij de huisarts. Mocht je in het verleden ooit medische onderzoeken hebben ondergaan, dan zijn de uitkomsten daarvan terug te vinden in het dossier. Je weet immers maar nooit wanneer een arts deze gegevens nodig heeft.

‘Een historische stap voorwaarts’

Stella Kyriakides, Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, denkt dat de EHDS levens zal redden. Tevens krijgen burgers de volledige controle over hun medische gegevens. “De Europese ruimte voor gezondheidsgegevens vormt een fundamentele doorbraak in de digitale transformatie van de gezondheidszorg in de EU. Het initiatief stelt de burgers centraal en geeft hen volledige controle over hun gegevens om in de hele EU betere gezondheidszorg te verkrijgen.”

De Eurocommissaris belooft dat de medische gegevens in het Europese elektronische patiëntendossier aan de hoogste eisen op het gebied van veiligheid en privacy zullen voldoen. Ze noemt de wetgeving “een historische stap voorwaarts in de richting van digitale gezondheidszorg in de EU”.

Margaritis Schinas, vicevoorzitter van de Europese Commissie, is trots op het initiatief en heeft er hoge verwachtingen van. “De Europese ruimte voor gezondheidsgegevens zal een nieuwe start betekenen voor het digitale gezondheidsbeleid van de EU, waarbij gezondheidsgegevens ten dienste komen te staan van de burgers en de wetenschap. Vandaag leggen we de basis voor veilige en betrouwbare toegang tot gezondheidsgegevens die volledig in overeenstemming is met de fundamentele waarden die aan de basis liggen van de EU”, aldus de vicevoorzitter.

EHDS geeft ‘solide rechtskader’ aan Europese gezondheidsunie

De EHDS is volgens de Europese Commissie hard nodig. Momenteel is het door het woud aan regels in de individuele lidstaten zeer moeilijk om gezondheidsgegevens in te zien of uit te wisselen. Daardoor staan er onnodig mensenlevens op het spel. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn bovendien steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen. Strenge eisen over interoperabiliteit en beveiliging zijn dus op zijn plaats. Tot slot krijgen onderzoekers toegang tot grote hoeveelheden geanonimiseerde gezondheidsgegevens. Met deze data kunnen zij aan “de volgende levensreddende behandelingen, vaccins of medische hulpmiddelen” werken, zo zegt Eurocommissaris Kyriakides.

Om dit alles mogelijk te maken is een “solide rechtskader” nodig. De EHDS schept de voorwaarden en eisen voor onderzoek, innovatie, volksgezondheid, beleidsvorming en regelgeving. Onderzoekers, bedrijven en instellingen krijgen enkel toegang tot gezondheidsdata als zij een vergunning hebben van een nog op te richten medische toezichthouder van een lidstaat.

EU verwacht hoge kosten snel terug te verdienen

De realisatie van een Europees elektronisch patiëntendossier gaat flink in de papieren lopen. Het Amerikaanse persbureau Bloomberg meldt op basis van interne documenten dat de kosten van de EHDS tussen de 700 miljoen en 2,5 miljard euro zullen bedragen. Vicevoorzitter Schinas heeft er alle vertrouwen in dat de onkosten snel worden terugverdiend. “In de EU geven wij jaarlijks 14 miljard euro uit aan medische scans. 10 procent daarvan is totaal onnodig, omdat wij niet over een gemeenschappelijke ruimte beschikken die dit soort uitgaven kan rationaliseren”, zei ze dinsdag tijdens een persconferentie over het wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel van de Europese Commissie moet nog besproken worden door het Europees Parlement en de Europese Raad. Deze laatste bestaat uit de regeringsleiders of gekozen staatshoofden van alle 27 EU-lidstaten.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen