Europese Commissie laat smartwatches voor kinderen terugroepen door veiligheidslek

meisje smartwatch

De Europese Commissie heeft na aanleiding van klachten onderzoek gedaan naar smartwatches voor kinderen van het merk ENOX. De Safe-KID-One, zoals het horloge heet, moet volgens de commissie onmiddellijke worden teruggeroepen omdat de veiligheid niet in orde is.

Het horloge van Duitse makelaardij biedt een methode voor ouders om hun kinderen via gps in de gaten te kunnen houden. Ook kent het een functie die ouders de mogelijkheid geeft met hun kind te communiceren.

Waarschuwing

In de waarschuwing benoemt de Europese Commissie dat de mobiele applicatie die bij het horloge hoort geen gebruik maakt van encryptie. Ook wijzen ze erop dat derden zonder al te veel moeite toegang kunnen krijgen tot de data van gebruikers. Door deze gebreken kunnen mensen met kwade wil gemakkelijk zien waar het kind zich bevindt en zelfs tegen het kind praten. Verder is het via het lek ook mogelijk om het horloge een nummer te laten bellen waardoor het kind dus ook zou kunnen worden afgeluisterd.

Uit de schappen

Omdat het horloge volgens de commissie niet voldoet aan de Radio Equipment Directive, zullen alle verkochten modellen moeten worden terug geroepen en zal het product ook niet meer mogen worden verkocht.

Het horloge werd ook via een Nederlandse webwinkel aangeboden, maar daar is het inmiddels uit de virtuele schappen gehaald.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt. Meer over Tove.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen