Europees parlement locatiebordjes

Europees Hof bepaalt: werknemer moet tijdig ingelicht worden over monitoring communicatie

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 22 seconden

Bedrijven moeten het tijdig aangeven als communicatie van werknemers op hun werkplek in de gaten wordt gehouden, bepaalde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Deze uitspraak volgde op een zaak in Roemenië, waarbij een werknemer werd ontslagen, omdat hij Yahoo Messenger op zijn werkplek inzette voor persoonlijke communicatie. Hij was er niet van op de hoogte dat deze communicatie gemonitord werd.

Roemeense overheid

Het Europees Hof vindt dat de Roemeense overheid de privacy van de man niet genoeg beschermd heeft. De Roemeense staat had moeten informeren waarom de monitoring plaatsvond, of de man op de hoogte was van de monitoring, en hoe ver die ging. De Roemeense rechters stelden de man eerder in het ongelijk, omdat zijn ontslag gerechtvaardigd zou zijn vanuit de Roemeense arbeidswet. Deze wet geeft werkgevers het recht om werknemers beperkingen op te leggen aan het gebruik van internet op het werk.

Roemeense werknemer

De man kwam in 2004 in dienst bij het betreffende bedrijf en opende op verzoek van zijn baas een Yahoo Messenger-account om met klanten te communiceren. In 2007 werd er ook al een werknemer ontslagen, nadat vastgesteld was dat hij verschillende werkgerelateerde apparaten voor privédoeleinden gebruikt had. Tien dagen daarna werd de man bij zijn werkgever geroepen, waar hij ontkende Yahoo Messenger voor privédoeleinden gebruikt te hebben. Daarop bleek de werkgever een transcript van 45 pagina’s in zijn bezit te hebben, waaruit bleek dat de ontkenning van de man niet klopte.

Uitspraak van het Europese Hof

Het Hof vindt tien dagen geen tijdige melding. In 2016 oordeelde het Hof overigens dat de Roemeense rechters de juiste beslissing hadden gemaakt, maar nu is dat in hoger beroep teruggedraaid.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past