EU kantoor met Europese vlaggen

EU wil websites verplichten om haatberichten binnen een uur te verwijderen

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 1 seconde

De Europese Commissie is bezig met een voorstel voor een verordening, waarin waarschijnlijk komt te staan dat websites terreurpropaganda en andere haatberichten binnen een uur moeten verwijderen. Nu gaat het verwijderen van berichten op vrijwillige basis, maar EU-commissaris King vindt dat er met die regel niet voldoende voortgang geweest is. De Europese Commissie kondigde daarom in september 2017 een verscherping van de regels aan.

Door de politie gemarkeerde berichten

Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft gingen in mei 2016 akkoord met een gedragscode, waarin stond dat berichten binnen 24 uur verwijderd moesten worden. De Europese Commissie wil nu invoeren dat berichten die gemarkeerd zijn door de nationale politie of het Europese Interpol binnen een uur verwijderd moeten worden. Als websites daar geen gehoor aan geven kunnen ze beboet worden door de Europese Commissie. Volgens de EU-commissaris moet dit gaan gelden voor alle websites, ongeacht hoe groot of hoe klein ze zijn. De nieuwe verordening is gericht op terreurpropaganda, maar ook op haatberichten, kindermisbruik en auteursrechtenschending. Het doel is volgens de commissaris dat Europese burgers beter beschermd worden.

Voorstel

Het voorstel voor de nieuwe regels wordt in september gepubliceerd. Voordat de verordening ingevoerd kan worden moet het eerst nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en een meerderheid van de EU-lidstaten.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past