Vlaggen Europese landen

EU-landen zijn voor encryptie wetgeving

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 59 seconden

Verschillende EU-landen voelen wel wat voor nieuwe encryptie wetgeving. Dat komt vooral door de impact die encryptie heeft op de werkzaamheden van opsporing- en inlichtingendiensten.

Vragenlijst encryptie problematiek

Tijdens een EU-top in Bratislava deze zomer, spraken de EU-leiders over encryptie en opsporing. Vertegenwoordigers van EU-landen vulden een vragenlijst in om zo hun standpunten kenbaar te maken. Zij beantwoordden vragen als “Hoe vaak loopt de politie tegen encryptie aan?” en “Door welk soort encryptie wordt het werk van de politie belemmerd?”. Landen mochten bij de vragenlijst ook aangeven of nieuwe wetgeving nodig is. Op dit moment hebben zestien landen nog geen vragenlijst retour gestuurd. Van de landen die dat al wel deden, zouden Polen, Italië, Letland, Kroatië en Hongarije graag nieuwe encryptie wetgeving willen.

Vernieuwde encryptie wetgeving

Nieuwe encryptie wetgeving zou er ook voor moeten zorgen dat data die in de cloud is opgeslagen, zonder een MLAT-verzoek (Mutual Legal Assistance Treaty) verkregen kan worden. Volgens de Poolse regering zouden producenten moeten worden aangemoedigd om hun producten van een backdoor te voorzien of tot het gebruik van relatief zwakke cryptografische algoritmes. De Italiaanse regering hoopt dat technieken en tools voor het ontsleutelen van data op EU-niveau zullen worden ontwikkeld.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past