Mark Zuckerberg

End-to-endencryptie voor Instagram en Facebook Messenger in zicht

Laatst bijgewerkt: 31 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 9 seconden

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers van Facebook gaf Mark Zuckerberg aan dat het bedrijf end-to-end encryptie wil gaan toepassen op Instagram en Facebook Messenger. De extra versleuteling van Facebook Messenger zou onder meer een manier zijn om mensen die de app op mobiel als sms-service gebruiken beter te beschermen.

WhatsApp encryptie

WhatsApp maakt al enige tijd gebruik van end-to-end encryptie, naar genoegen van de gebruiker. De app werkt met het zogenaamde Signal Protocol dat gebruikmaakt van 256-bit-AES encryptie. Dit wordt over het algemeen gezien als een veilige encryptie methode. Voor veel gebruikers is de keuze tussen de onbeveiligde Messenger en WhatsApp dan ook snel gemaakt.

Deel van een groter plan

Facebook kwam deze week ook met de mededeling dat zij hun apps WhatsApp, Instagram en Messenger aan elkaar willen gaan linken. Dit zou betekenen dat de verschillende apps vanuit een en dezelfde backend gaan opereren, waardoor berichten de platformen kunnen doorkruisen. Het zou dan bijvoorbeeld mogelijk worden om via WhatsApp een bericht te sturen naar een van je contacten op Instagram.  Op deze manier moet het ook makkelijker worden voor Facebook Marketplace handelaren om contact op te nemen met klanten. Deze koppeling van de drie apps heeft nog wat voeten in de aarde. De verwachting is dan ook dat dit op z’n vroegst volgend jaar werkelijkheid zal worden. De end-to-end encryptie voor Instagram en Messenger zal dit jaar al worden uitgevoerd.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past