Elf EU-landen blokkeren wettekst over ‘uploadfilter’

Europese Unie gebouw met vlag

Elf EU-landen, waaronder Nederland en België, hebben tegen de nieuwe richtlijn voor Europese auteursrechten gestemd. Specifiek zijn de landen kritisch over artikel 11 en 13, die gaan over de linkbelasting en de verantwoordelijkheid voor het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. De plannen zijn hiermee niet van tafel, maar de vergadering die over dit onderwerp gepland stond is afgelast en een stemming op korte termijn is onwaarschijnlijk.

Linkbelasting en uploadfilter

De EU-lidstaten die tegen de richtlijn stemden, vinden dat artikel 11 en 13 niet genoeg doen om de rechten van de gebruiker te beschermen.

De linkbelasting in artikel 11 houdt in dat uitgevers van nieuwssites zouden mogen bepalen wie een link naar hen mag plaatsen. Ze kunnen dan ook geld vragen voor zo’n link.

Volgens artikel 13 zouden uitbaters van websites en sociale media verantwoordelijk worden voor het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Daardoor ontkomen bedrijven er volgens critici niet aan om een uploadfilter te gaan instellen, om boetes te voorkomen.

Geen stemming op korte termijn

De landen die tegen de richtlijn zijn, hebben weinig vertrouwen in zo’n uploadfilter. Ze vrezen dat materiaal van de gebruiker zelf ook achter het filter blijft hangen. Daarnaast is het artikel een bedreiging voor kleinere internetbedrijven die geen groot filter op zouden kunnen zetten.

De definitieve stemming over de wet zou eigenlijk in maart plaatsvinden, maar nu er onenigheid ontstaan is, en de verkiezingen voor het Europese Parlement twee maanden later worden gehouden, is het onwaarschijnlijk dat er voor die tijd nog wijzigingen doorgevoerd kunnen worden waar een meerderheid van de landen het mee eens is.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen