EDPB komt met nieuwe richtlijnen voor inzet gezichtsherkenning

Beveiligingscamera hangt aan een paal met een boom op de achtergrond

De Europese privacytoezichthouders hebben nieuwe richtlijnen opgesteld. Daarin vertellen ze in welke situaties politie en justitie gezichtsherkenningstechnologie mogen gebruiken. Belangrijkste uitgangspunt is dat gezichtsherkenning alleen ingezet mag worden als het noodzakelijk en proportioneel is.

Dat meldt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Europese Commissie komt met wetsvoorstel voor gezichtsherkenning en kunstmatige intelligentie

De nationale privacywaakhonden zijn verenigd in de European Data Protection Board (EDPB). De koepelorganisatie geeft gevraagd en ongevraagd adviezen over zaken die onze privacy raken. Gezichtsherkenningstechnologie is daar een voorbeeld van.

Het is geen geheim dat de leden van de EDPB geen groot voorstander is van het gebruik van gezichtsherkenning en real-time biometrische technologie, zoals stem- en bewegingsherkenning. Vorig jaar april presenteerde de Europese Commissie een wetsvoorstel om ‘geharmoniseerde regels’ op te stellen voor alle EU-lidstaten over het gebruik van kunstmatige intelligentie en gezichtsherkenningstechnologie.

Het idee achter het voorstel was dat dergelijke technologieën ecologische en sociaaleconomische voordelen met zich meebrachten. Alles en iedereen zou daarvan profiteren, waaronder het milieu, de gezondheidssector, overheidsfinanciën, het bedrijfsleven en de algehele Europese economie.

‘Een stap dichter bij een surveillancemaatschappij’

De EDPB kon zich niet vinden in het wetsvoorstel van de Europese Commissie. Het voorstel bevatte teveel regels die onduidelijk waren. Het was vaag wie de wet moest handhaven en hoe dit moest gebeuren. Tevens waren er twijfels over wanneer gegevens mochten worden doorgegeven aan landen buiten de EU. Het gedeelte over slimme camera’s met gezichtsherkenningstechnologie was tegen het zere been van de Europese toezichthouder.

Aleid Wolfsen, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens en plaatsvervangend voorzitter van de EDPB, vreest dat het plan een eerste stap was naar een surveillancemaatschappij. “Elke camera met gezichtsherkenning die we ophangen op straat, in het park, de trein of de bus, is een stap dichter bij een surveillancemaatschappij. Een maatschappij waarin je nooit meer ongedwongen over straat loopt. Waarin je niet kunt ontsnappen aan de priemende ogen van systemen die jou in de gaten houden en jou herkennen, dus jou de hele dag kunnen volgen. Je stapt de deur uit en weet: ik word constant in de gaten gehouden. Dat is beklemmend, zorgt dat mensen zich minder vrij voelen om zichzelf te zijn.”

Wolfsen benadrukte dat we in een vrije en open samenleving leven. “Dat is een groot goed, dat moeten we beschermen”, zo zei hij. Niet voor niets pleitte hij voor een verbod op camera’s met gezichtsherkenning in de openbare ruimte.

Alleen ‘in zeer uitzonderlijke gevallen’ gezichtsherkenning gebruiken

Als het om politie en justitie gaat is de EDPB net zo star. In de nieuwe richtlijnen staat dat gezichtsherkenning in de publieke ruimte verboden zou moeten worden. Dat geldt ook voor technologie die mensen indelen in groepen op basis van etniciteit, geslacht, seksualiteit of politieke voorkeur. Het opbouwen van databases om deze te vullen met foto’s van mensen die uit openbare bronnen zijn verzameld, is eveneens een no go.

Tot slot herhaalt de koepelorganisatie een standpunt dat ze al eerder ten gehore bracht: een verbod op technologie die emoties herkent. Naar eigen zeggen kleven er grote nadelen aan emotieherkenning. “Denk aan werkgevers die werknemers een slechte beoordeling geven als zij te vaak ‘boos’ kijken terwijl ze achter hun computer zitten, werknemers die moeten glimlachen om toegang tot de werkplek te krijgen, of politie die uit voorzorg mensen staande houdt die volgens het systeem ‘boos’ of ‘ontevreden’ zijn terwijl zij op straat lopen”, zo zei Wolfsen eerder over het onderwerp.

De Europese privacywaakhond vindt dat politie en justitie gezichtsherkenning alleen “in zeer uitzonderlijke gevallen” mogen inzetten. Dat staat glashelder in de nieuwe richtlijnen van de EDPB.

EDPB vraagt om feedback

De richtlijnen zijn nog niet in beton gegoten. Iedereen die wil kan zijn of haar mening geven over de richtlijnen. Daarvoor heb je tot en met 27 juni de tijd. Via deze pagina kun je je feedback achterlaten.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen