Microsoft Edge App

Microsoft Edge’s SmartScreen hulpmiddel voor oplichters

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 18 seconden

Microsoft Edge heeft een belangrijke beveiligingsfunctie: SmartScreen. SmartScreen is een filter dat gebruikers waarschuwt voor malware- en phishingsites. Helaas is nu gebleken dat deze beveiligingsfunctie per abuis juist een hulpmiddel is voor internetoplichters om mensen op te lichten.

Waarschuwingsmelding SmartScreen kan worden aangepast

Wanneer gebruikers van Microsoft Edge, Internet Explorer en Outlook.com een kwaadwillende website willen openen, waarschuw SmartScreen voor het gevaar. Beveiligingsonderzoeker Manuel Caballero uit Argentinië ontdekte dat de waarschuwing die het filter geeft te manipuleren is. Wie kwaad in de zin heeft kan zowel de adresbalk als de inhoud van de waarschuwingsmelding aanpassen. Op deze manier kan een kwaadaardige website de gebruiker een waarschuwing laten zien die voor een andere website lijkt te zijn.

Geld verdienen aan slachtoffers

Omdat ook de inhoud van de waarschuwing kan worden aangepast, kunnen oplichters alle kanten op. Zo kunnen zij de gebruiker bijvoorbeeld instructies geven om probleem op te lossen, zoals het bellen van een speciaal telefoonnummer. Hiermee laten oplichters hun slachtoffer naar malafide callcenters bellen. Deze callcenters proberen vervolgens in het gesprek om toegang te krijgen tot de computer van de internetgebruiker om daar tegen betalen het – niet bestaande – probleem op te lossen.

Geen officiële melding bij Microsoft

Caballero maakte een demonstratiepagina voor Edge-gebruikers. De problemen met Microsoft Edge en SmartScreen heeft hij niet bij Microsoft gemeld. Nu het probleem wel openbare bekendheid heeft gekregen, is het afwachten hoe snel Microsoft met een oplossing komt. Aan gebruikers van Edge dus vooralsnog de taak om zelf goed op te letten bij het gebruik van SmartScreen en het reageren op eventuele waarschuwingen.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past