Trojaans paard

Dvmap-trojan kaapt controle Android-apparaten

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 1 seconde

Een nieuw ontdekte trojan, genaamd Dvmap-trojan is gevaarlijk voor Android-gebruikers. Het virus kan code injecteren in de systeembibliotheek. Vanaf hier kan de trojan er voor zorgen dat malware door het toestel niet meer wordt gedetecteerd. Op die manier blijft het virus onopgemerkt. De Dvmap-trojan kan via de systeembibliotheek ook andere applicaties installeren en alle informatie op het geïnfecteerde toestel monitoren.

Dvmap-trojan verspreid via Google Play Store

Over het algemeen worden apps in de Google Play Store als veilig beschouwd. Deze malware, die zich als het spel Colourblock vermomde, was echter wel in de Play Store verkrijgbaar. Sinds maart 2017 is het spel ruim 50.000 keer gedownload, aldus Kaspersky Lab. De eerste versie, die in maart in de Play Store terecht kwam, bevatte geen malware. Een daaropvolgende update bevatte wél een trojan, maar ontliep op deze manier de beveiligingscontrole van Google. Ontwikkelaars zorgden er voor dat er regelmatig gewisseld werd tussen de veilige versie en de malware variant. Hierdoor had Google niet door dat gebruikers via de app werden geïnfecteerd.

Advies Kaspersky Lab

Kaspersky adviseert mensen met een Android-apparaat om een back-up te maken en de telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Uiteraard heeft Google de geïnfecteerde app inmiddels uit de Play Store verwijderd.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past