Camera op rail

Dutch FilmWorks wil Nederlandse torrentdownloaders gaan opsporen

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 17 seconden

Dutch FilmWorks, een Nederlandse uitgever van buitenlandse films, wil IP-adressen op gaan sporen die worden gebruikt bij het illegaal downloaden van films. Er wordt daarbij gekeken naar de Nederlandse IP-adressen die betrokken zijn bij het downloaden van titels van Dutch FilmWorks. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is voornemens om dit plan rechtmatig te verklaren. Belanghebbenden kunnen tot 25 augustus reageren op dit besluit.

Gegevens verzamelen

Vorig jaar werd door de AP al toestemming verleend aan Stichting Brein om uploaders van illegale content op te sporen. Het plan van Dutch FilmWorks richt zich dus vooral op downloaders. Het verzamelen van de IP-adressen zou uitgevoerd moeten worden door een onafhankelijke partij die gespecialiseerd is in het opsporen van deze gegevens. De uitgever wil deze adressen voor vijf jaar bewaren. Een internet provider kan het IP-adres koppelen aan een fysiek adres, waardoor de downloader opgespoord kan worden. Internetproviders zullen echter niet zomaar NAW-gegevens overhandigen. Ze vinden hiervoor een oordeel van de rechter noodzakelijk.

Juridische stappen

Dutch FilmWorks zegt per geval te gaan bekijken welke stappen er ondernomen worden. Er kan een waarschuwing gestuurd worden, die kan bestaan uit het toesturen van een sommatiebrief met daarin een schikkingsvoorstel en een onthoudingsverklaring. Daarin kan ook een boeteclausule of een tegemoetkoming in de schade zijn opgenomen. Ook kan er een dagvaarding uitgebracht worden, waarin een downloadverbod en/of een kosten- en schadevergoeding gevraagd wordt. Het is onduidelijk wat er na 25 augustus precies uitgevoerd gaat worden van het protocol. Het goedkeuren wordt gezien als de eerste stap en daarna wordt er verder gekeken door Dutch FilmWorks.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past