Camera en filmklapper

Dutch FilmWorks gaat illegale downloaders beboeten met 150 euro

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 2 minuten, 6 seconden

De Nederlandse filmdistributeur Dutch FilmWorks begint per vandaag met het verzamelen van IP-adressen van mensen die de film The Hitman’s Bodyguard hebben gedownload. Dutch FilmWorks zal de downloaders een schikkingsvoorstel van 150 euro sturen. Als dat betaald wordt zien ze af van verdere juridische stappen. De maatschappij mag zelf geen boetes opleggen, maar kan, als de schikking niet betaald wordt, wel een zaak aanspannen om via de rechter nog hogere boetes op te leggen.

Toestemming van de Autoriteit Persoonsgegevens

Begin december kreeg Dutch FilmWorks toestemming van de Autoriteit Persoonsgegevens om IP-adressen van illegale downloaders te verzamelen. Het bedrijf gaat vooraf aankondigen van welke filmtitels ze IP-adressen gaan verzamelen, omdat ze dat wettelijk verplicht zijn. De film The Hitman’s Bodyguard zal dus de eerste zijn. Dutch FilmWorks is distributeur van Nederlandse films als De eetclub en Komt een vrouw bij de dokter. Maar ook van buitenlandse films en series als Planet Earth en The Wolf of Wallstreet. Volgens het bedrijf gaat het per uitgave om honderdduizenden illegale downloads. De film Mechanic: Resurrection werd bijvoorbeeld 235.000 keer gedownload in Nederland. Door illegale downloads loopt de de distributeur jaarlijks tientallen miljoenen euro’s mis.

Pilot

De woordvoerder van Dutch FilmWorks noemt het beboeten van downloaders van The Hitman’s Bodyguard een pilot. De distributeur wil hiermee gaan onderzoeken hoe het boeteproces verloopt. De schikking van 150 euro is een voorlopig bedrag, dat gebaseerd is op de kosten van het proces en de opgelopen schade. Dit bedrag kan in de toekomst nog veranderen.

Dutch FilmWorks gaat voor het verzamelen van de IP-adressen samenwerken met het Duitse Tecxipio. Vervolgens worden de IP-adressen voorgelegd aan de providers, met de vraag of zij de adresgegevens van de downloader kunnen verstrekken. In het verleden waren providers niet bereid om de contactgegevens van hun klanten vrijwillig aan Dutch FilmWorks te geven. Het is dus onduidelijk of ze dat nu wel zullen doen. XS4All en Ziggo zeggen al alleen contactgegevens te verstrekken als een rechter daartoe opdraagt.

Volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet is de kans dat daar een gerechtelijk bevel voor komt groot. De Hoge Raad bepaalde eerder dat, als Dutch FilmWorks kan aantonen dat een klant van een provider inderdaad illegaal gedownload heeft, de provider verplicht is de contactgegevens te verstrekken. Internetproviders moeten na het bevel van een rechter de adresgegevens alsnog afstaan, zodat Dutch FilmWorks het schikkingsvoorstel op kan sturen. Volgens Engelfriet kan de ontvanger van een schikkingsvoorstel naar de rechter stappen als hij of zij het niet eens is met het bedrag. De kosten hiervoor kunnen echter wel hoger uitvallen dan de schikking zelf.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
1
Reacties
  1. Zoals ik al eerder zei, XS4all en Ziggo waarom geven jullie de klanten voor een paar euro meer geen vpn in het het pakket?

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past