DUO

DUO overtrad privacywet met trackingmail aan studenten

Laatst bijgewerkt: 7 augustus 2019
Leestijd: 1 minuut, 10 seconden

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft in e-mails aan studenten volgsoftware gebruikt zonder dit aan de ontvanger te melden. Zo konden zij zien of een student hun e-mail had geopend of niet. Deze handelswijze is niet toegestaan volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

DUO e-mails

Het ging om gerichte e-mail die studenten informeerde over een wijziging in hun persoonlijke situatie. De trackingsoftware zorgde ervoor dat DUO kon zien of de e-mail geopend werd of niet. Dit konden zij zien omdat er onderin de e-mail code verstopt stond die een plaatje laadde wanneer de e-mail geopend werd. DUO gebruikte deze volgsoftware ook om in een eventuele rechtszaak bewijs te hebben dat hun bericht was aangekomen.

In strijd met de AVG

De AVG is er om burgers te beschermen tegen organisaties of bedrijven die stiekem onze persoonsgegevens willen verzamelen. De DUO ging in deze zaak de fout in door de ontvangers van de e-mails niet te informeren over de trackingsoftware die ze gebruikte. Verder is het ook geen goede zaak voor de privacy dat ze gegevens verzamelde die herleidbaar waren tot een persoon. Zo was voor hen het IP-adres van de ontvanger zichtbaar. Een IP-adres is de postcode van je computer en kan vaak redelijk precies aanduiden waar die zich bevindt. Ook het verzamelen van deze informatie zonder toestemming is in strijd met de AVG.

DUO is inmiddels gestopt met het gebruiken van dergelijke volgsoftware in e-mails.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen