Gegen Nazis Vlag

Duitsland stelt wet voor het handhaven van haatberichten op social media in werking

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 0 minuut, 59 seconden

Sinds 1 januari 2018 handhaaft Duitsland de nieuwe NetzDG-wet. Deze wet schrijft voor dat haatberichten en nepnieuws sneller van social media, zoals Facebook en Twitter, verwijderd moeten worden. In juni 2017 werd de wet aangenomen en socialmediabedrijven en nieuwswebsites met meer dan 2 miljoen leden kregen tot eind 2017 de kans om zich erop voor te bereiden. De wet is nu ingegaan en dat betekent dat kanalen een bericht binnen 24 uur na een melding moeten verwijderen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze hoge boetes krijgen van de Duitse overheid. De Duitse overheid gaat hier nu actief op controleren.

Boetes

De wet geldt niet alleen voor nepnieuws en haatberichten, maar ook voor berichten die bijvoorbeeld aanzetten tot geweld. Platformen die berichten die de wet overtreden niet, of niet op tijd verwijderen, kunnen een boete verwachten. Zo’n boete kan wel 5 miljoen euro bedragen en dit kan oplopen tot 50 miljoen euro.

Sceptisch

Uit verschillende hoeken komt kritiek op de wet. Volgens Facebook komt de verantwoordelijkheid bij de verkeerde partij te liggen, namelijk bij particuliere bedrijven die beslissingen moeten gaan maken over complexe juridische kwesties. Internetactivisten vinden dat de wet een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting betekent. Zij zijn om die reden tegen de wet.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
1
Reacties
  1. Typisch onderdrukking van pers en vrijheid van meningsuiting ten behoeve van een links denkend clubje

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past