Duitse en Nederlandse overheid maken zich zorgen over WannaCry-achtige aanval

windows laptop

Op 14 mei waarschuwde Microsoft gebruikers van oudere versies van Windows voor een ernstig beveiligingslek, waarmee kwaadwillenden systemen op afstand over zouden kunnen nemen. De kwetsbaarheid zit in Remote Desktop Services, wat voorheen bekend stond als Terminal Services. Het beveiligingslek werd door het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) gemeld aan Microsoft. Op 15 mei werd er een patch uitgebracht om het lek te dichten. De Nederlandse en Duitse overheid zijn naar aanleiding van dit lek bang voor een WannaCry-achtige uitbraak.

Ernstig lek

Vanwege de ernst van het lek besloot Microsoft ook patches uit te brengen voor besturingssystemen die niet meer ondersteund worden, zoals Windows XP, Vista en Server 2003. Kwetsbare systemen kunnen door een aanvaller overgenomen worden door verbinding te maken via het remote desktopprotocol (RDP). Hiervoor hebben ze geen inloggegevens nodig en is geen interactie van de gebruiker nodig.

Zorgen over WannaCry-achtige aanval

Het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat ze dit beveiligingslek extra onder de aandacht brengen, omdat ervaringen uit het verleden leren dat soortgelijke kwetsbaarheden de potentie hebben om op grote schaal misbruikt te worden. Ook het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, laat weten zich zorgen te maken. Het BSI raadt Windowsgebruikers aan om direct de beschikbare updates te installeren, zodat grootschalige uitbraken zoals WannaCry in 2017 veroorzaakte, voorkomen kunnen worden.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen