DuckDuckGo komt met Email Protection die trackers uit nieuwsbrieven haalt

Screenshot van de DuckDuckGo app in de Google Play Store

DuckDuckGo heeft een nieuwe e-maildienst aangekondigd: Email Protection. Deze beschermt gebruikers door onzichtbare trackers uit nieuwsbrieven en andere mailings te verwijderen. Daarna stuurt hij de betreffende e-mail door naar het dagelijkse e-mailadres van gebruikers.

Dat meldt DuckDuckGo op haar website.

Nieuwsbrieven verzamelen vaak stiekem persoonlijke informatie

DuckDuckGo heeft een nieuwe manier bedacht om de online privacy van internetgebruikers te waarborgen. Als zij zich inschrijven voor een nieuwsbrief, is deze vaak voorzien van onzichtbare trackers. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 70 procent van commerciële e-mails uitgerust is met verborgen trackers. Deze bieden waardevolle inzichten en informatie aan adverteerders. Hiermee zien ze namelijk wanneer iemand een nieuwsbrief opent, hoelang ze deze lezen, op welke links ze klikken, welke apps je op je smartphone hebt geïnstalleerd, wat je surfgeschiedenis is, en ga zo maar door.

Al deze informatie wordt bijgehouden en opgeslagen in een dataprofiel. Des te meer gegevens zo’n dataprofiel bevat, des te waardevoller hij is. Dat biedt namelijk mogelijkheden om persoonlijke en persoonsgerichte advertenties aan te bieden. Dergelijke reclames zijn niet alleen effectiever, maar leveren doorgaans ook een stuk meer op.

Zo werkt Email Protection van DuckDuckGo

Nieuwsbrieven bieden gebruikers misschien gemak of leuke kortingen, maar ze komen met een prijs: je levert namelijk een stukje van je online privacy in. Daar steekt DuckDuckGo, de op privacy gerichte zoekmachine, een stokje voor met Email Protection.

Email Protection is een e-maildienst, maar werkt niet zoals je gewend bent van aanbieders als Gmail, Outlook of Yahoo. Dat zit zo. Gebruikers maken een @duck.com e-mailadres aan. Als een site om je e-mailadres vraagt, bijvoorbeeld voor een nieuwsbrief of andere commerciële mailing, geven ze hun @duck.com mailadres op. De mailings waarvoor gebruikers zich hebben aangemeld komt dan hier terecht. DuckDuckGo verwijdert vervolgens alle onzichtbare trackers die in de mailing verwerkt zijn. Tot slot stuurt DuckDuckGo de betreffende e-mail door naar de e-maildienst van gebruikers (hun Gmail- of Outlook-adres). Ze ontvangen de oorspronkelijke e-mail, maar dan zonder elementen die hun online gedrag in kaart brengen.

Wie bang is dat een website e-mailadressen gebruikt voor spamming of doorverkoopt aan derden, kan een Private Duck Address aanmaken. Dat is een @duck.com e-mailadres, maar dan met een willekeurige naam. Dat biedt één groot voordeel: betere bescherming van je identiteit. “Aangezien het gebruikelijk is dat sites je e-mailadres uploaden naar Google en Facebook voor gerichte advertenties, of dat uw e-mailadres uitlekt bij een datalek, is dit extra niveau van identiteitsbescherming nu helaas noodzakelijk”, schrijft DuckDuckGo. Gebruikers kunnen een Private Duck Address op ieder moment deactiveren, mocht een adres te vaak worden misbruikt voor spamming.

Zo meld je je aan voor Email Protection

DuckDuckGo belooft geen e-mails of headers op te slaan. Afbeeldingen in nieuwsbrieven blijven wel beschikbaar. Tegen de tijd dat internetgebruikers deze zien, zijn ze ontdaan van verborgen trackers. In de mail kunnen gebruikers zien welke trackers DuckDuckGo heeft verwijderd.

Email Protection verkeert vooralsnog in de bètafase. Om je hiervoor aan te melden, moet je je inschrijven op een wachtlijst. DuckDuckGo zegt dat ze iedere dag nieuwe gebruikers toelaat, wat betekent dat het een kwestie van tijd is voordat jij aan de beurt bent. Om je aan te melden open je de DuckDuckGo-app en ga je naar Instellingen > Email Protection. Dan hoef je enkel op de blauwgekleurde knop met de tekst ‘Join the Private Waitlist’ te tikken en klaar is Kees.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen