Bitcoin munt op laptop

Drie Nederlanders opgepakt voor bitcoin diefstal van 24 miljoen euro

Laatst bijgewerkt: 26 juni 2019
Leestijd: 1 minuut, 18 seconden

Europol en Eurojust maakte gister bekend dat er in totaal zes arrestaties zijn gedaan voor de diefstal van 24 miljoen aan bitcoins. In Nederland werden twee mannen en een vrouw uit Amsterdam en Rotterdam aangehouden. Tegelijkertijd zijn er in het Verenigd Koninkrijk drie andere verdachten aangehouden. De zes worden verdacht van het stelen van bitcoins van meer dan vierduizend slachtoffers uit zeker twaalf verschillende landen.  

Werkwijze 

Maar hoe kwamen de verdachten bij de cryptomunten van hun slachtoffers? Ze registreerde domeinnamen die op een klein detail na, gelijk waren aan de webadressen van een echte beurs voor cryptomunten. Doordat het verschil in een flits niet te zien was, logde gebruikers in op de nep website. Zo kwamen hun inloggegevens in handen van de dieven, die dat vervolgens konden gebruiken om de cryptomunten te stelen.  

Deze methode van bijna identieke webadressen wordt veel gebruikt door cybercriminelen bij bijvoorbeeld phishing. Doordat mensen een adres zien wat ze herkennen, vertrouwen ze erop dat het goed zit. Helaas is dit niet altijd het geval. Het gaat soms om de kleinste verschillen, zoals het vervangen van een letter o door een cijfer 0. Zo zullen velen niet direct zien dat mijn.0verheid.nl hier met een nul en niet met een o is geschreven. Het is daarom verstandig om regelmatig te checken of je wel op een legitieme website zit, zeker als je met geldzaken of persoonlijke informatie aan de gang gaat.  

Europol onderzoek 

De verdachten die nu zijn opgepakt worden verdacht van witwassen en computervredebreuk. Europol bekijkt de zaak nog verder en er lopen nog onderzoeken naar meer verdachten.  

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen