Downloaders krijgen in 2016 een boete

illegaal-downloadenMensen die films downloaden kunnen begin volgend jaar (2017) één of meerdere boetes van 150 Euro verwachten. Filmbedrijven willen volgend jaar beginnen met het sturen van waarschuwingen en schikkingsvoorstellen naar illegale downloaders van hun films.

Willem Pruijssers, eigenaar van filmdistributeur Dutch FilmWorks, geeft aan dat ze van plan zijn begin volgend jaar eerst een waarschuwing te willen sturen naar illegale downloaders van hun films en bij herhaald overtreden zullen ze overgaan op het sturen van schikkingsvoorstellen voor 150€. Indien personen hier niet meer akkoord gaan willen ze een gerechtelijke procedure starten. Of het om 150€ in totaal of per film gaat is nog niet duidelijk.

Update 2017: Zie ons recente artikel over hoe het zit met downloaden in 2017

In eerste instantie zijn ze van plan om het illegaal downloaden van enkele van hun filmtitels te gaan monitoren. Het in kaart brengen van ip-adressen van internetpiraten (die geen VPN gebruiken) is vrij eenvoudig, maar hierna moeten ze nog wel bij de internetaanbieders aankloppen voor de bijbehorende naam-, adres- en woonplaatsgegevens. Pruijssers zegt dat de Nederlandse filmbranche al weet met welke ip-adressen films illegaal gedownload zijn.
De verwachting is dat ze met name torrent downloaders zullen aan proberen te pakken, aangezien deze (als ze geen VPN provider gebruiken) makkelijk te traceren zijn.
De kans is groot dat internetaanbieders door de rechter verplicht kunnen worden om de gegevens te overhandigen. Dit komt door een vonnis dat eerder dit jaar aangespannen was tegen UPC.

De verwachting is dat een deel van de downloaders hierdoor afgeschrikt zal raken en minder (illegale) content zal gaan downloaden. Een groot deel van de downloaders zal waarschijnlijk overstappen naar betaalbare VPN providers om hun identiteit te verbergen en zo zonder risico te lopen te kunnen downloaden. Momenteel is NordVPN een van de stabielste VPN providers om anoniem mee te internetten (en downloaden).

Anoniem en veilig internetten met NordVPN

Over Justin

Justin begeeft zich al jaren in de wereld van digitale communicatie, websites, internet beveiliging en privacy en is vanuit deze interesse VPNgids.nl gestart.

6 reacties

  1. Hoe lang gaat het duren voordat ze het vonnis gaan aanpakken?

  2. Had het over VPN

  3. hallo, ik erger mij groen en geel aan het illegaal downloaden van films. nu weet ik een aantal mensen die dit doen. waar kan ik aangeven van deze praktijken.

    • David Janssen

      Doorgaans is dit geen kwestie voor consumenten, maar voor auteursrechtenorganisaties. Er worden reeds IP-adressen verzameld van mensen die illegaal downloaden/uploaden, en naar verwachting zal er gestaag steeds strenger opgetreden gaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *