Downloaders krijgen in 2016 en 2017 een boete

Man met filmcamera

Mensen die films downloaden kunnen begin volgend jaar (2017) één of meerdere boetes van 150 Euro verwachten. Filmbedrijven willen volgend jaar beginnen met het sturen van waarschuwingen en schikkingsvoorstellen naar illegale downloaders van hun films.

Willem Pruijssers, eigenaar van filmdistributeur Dutch FilmWorks, geeft aan dat ze van plan zijn begin volgend jaar eerst een waarschuwing te willen sturen naar illegale downloaders van hun films en bij herhaald overtreden zullen ze overgaan op het sturen van schikkingsvoorstellen voor 150€. Indien personen hier niet meer akkoord gaan willen ze een gerechtelijke procedure starten. Of het om 150€ in totaal of per film gaat is nog niet duidelijk.

In eerste instantie zijn ze van plan om het illegaal downloaden van enkele van hun filmtitels te gaan monitoren. Het in kaart brengen van IP-adressen van internetpiraten (die geen VPN gebruiken) is vrij eenvoudig, maar hierna moeten ze nog wel bij de internetaanbieders aankloppen voor de bijbehorende naam-, adres- en woonplaatsgegevens. Pruijssers zegt dat de Nederlandse filmbranche al weet met welke IP-adressen films illegaal gedownload zijn.
De verwachting is dat ze met name torrent downloaders zullen aan proberen te pakken, aangezien deze makkelijk te traceren zijn.
De kans is groot dat internetaanbieders door de rechter verplicht kunnen worden om de gegevens te overhandigen. Dit komt door een vonnis dat eerder dit jaar aangespannen was tegen UPC.

De verwachting is dat een deel van de downloaders hierdoor afgeschrikt zal raken en minder (illegale) content zal gaan downloaden.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.
8
Reacties
Plaats een reactie
  1. beetje hypocriet. de meeste van die burgerlijke Netflix gebruikers boys delen massaal hun account en dan is zeker niet illegaal. Maar wel mij veroordelen om torrents gelukkig gebruik ik al twee jaar een vpn

  2. Het aanpakken van illegaal downloaden slaat helemaal nergens op. Als de filmbranche vind dat ze inkomsten mislopen moeten ze in de politiek gaan lobbyen voor een extra heffing op iedere internetverbinding net als ze bij dvdtjes branden gedaan hebben. Iedereen kijkt op een of andere manier wel js naar content waarvoor geen rechten zijn betaald aan de rechthebbenden en met torrents is maar een puntje van de ijsberg en nog is af te schermen ook. Kom met extra heffing op internet of bied zelf beter alternatief wat nu al gebeurt in de vorm van Netflix en Video on demand. Dat is de enige juiste weg ipv dit amateuristisch politie agentje gaan spelen op internet

  3. hallo, ik erger mij groen en geel aan het illegaal downloaden van films. nu weet ik een aantal mensen die dit doen. waar kan ik aangeven van deze praktijken.

    • Doorgaans is dit geen kwestie voor consumenten, maar voor auteursrechtenorganisaties. Er worden reeds IP-adressen verzameld van mensen die illegaal downloaden/uploaden, en naar verwachting zal er gestaag steeds strenger opgetreden gaan worden.

    • Of je bemoeit je gewoon met je eigen zaken in plaats van anderen erbij te naaien.

  4. Had het over VPN

  5. Hoe lang gaat het duren voordat ze het vonnis gaan aanpakken?

  6. Weet je misschien hoe dit in Duitsland gaat? We hebben in 2014 een film gedownload en kreeg een boete die buiten proportie is. Hier is een advocaat op gezet maar nu naar 3 jaar komen ze weer om de hoek met een rekening van 1300,- het minste is dat ik maar de helft begrijp. Btw wij wonen dus zelf in Duitsland vandaar ?

Een reactie plaatsen