Toch digitale ondersteuning voor het tellen van stemmen - VPNgids.nl

Toch digitale ondersteuning voor het tellen van stemmen

Stempotlood

Ondanks eerdere berichten dat er tijdens de komende kabinetsverkiezingen slechts stemmen geteld zouden worden met de hand, lijkt het erop dat er wel degelijk computers ingezet gaan worden om hierbij te assisteren. Het gaat dan om het gebruik van assisterende software, zoals spreadsheets in Excel. Aanvankelijk had Minister Plasterk uit vrees voor hacks of externe inmenging ingezet op het volledig handmatig tellen van stemmen. De minister lijkt nu terug te komen op deze eerdere beslissing, onder meer nadat veel gemeenten zorgen hadden geuit over hun beperkte capaciteit om over te gaan op een handmatige telling.

Gemeenten hadden aangegeven de benodigde arbeidsintensiviteit niet adequaat te kunnen invullen; de mankracht en de financiële situatie van veel gemeenten was volgens woordvoerders ontoereikend om de stemming in goede banen te leiden. Plasterk heeft besloten dat het gemeenten nu toch toegestaan is om bijvoorbeeld gebruik te maken van een digitaal hulpmiddel zoals de genoemde Excel spreadsheet.

Ook is de befaamde usb-stick van de aankomende verkiezingen lijkt van de baan. De getelde stemmen worden op papier overgedragen aan de hoofdstembureaus en daaropvolgend aan het centraal stembureau. In het kader van de transparantie zullen alle stemresultaten zullen te zien zijn bij de gemeente. Hierbij is de invoer en de uitkomst van elke telling op te vragen, zodat een ieder kan controleren of deze waarden overheen komen. Dit zou volgens minister Plasterk garanties moeten bieden dat er niet geknoeid kan worden met de uitkomst van de aankomende verkiezingen.

De Nederlandse regering zegt extra alert te zijn op een eerlijk en transparant verloop van de verkiezingen, zeker nadat is gebleken dat inlichtingendiensten van bepaalde landen recentelijk gepoogd hebben belangrijke verkiezingsuitslagen te beïnvloeden.

Over David Janssen

David Janssen: psycholoog en gedragsdeskundige. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’; waaronder ook het recht op privacy en bescherming van onze persoonsgegevens. Vanuit deze interesse is hij als mede-oprichter VPNgids.nl gestart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief 
Schrijf je in en maak kans op gratis VPN abonnementen 

Privacy, security en VPN nieuws

Geen SPAM! Wij delen je email adres met niemand, en sturen niet meer dan 1 email per week

Bedankt voor je inschrijving!

Bevestig je inschrijving via de email in je mailbox
(let op je spammap)