Minister van defensie

Defensie verijdelt Russische hackaanval

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 9 seconden

Minister van Defensie Ank Bijleveld maakte vandaag bekend dat de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) een hackaanval van de Russische geheime dienst heeft verijdeld. De geheime dienst GROe probeerde binnen te dringen bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Na het ingrijpen van de MIVD zijn vier Russische inlichtingenofficieren aangehouden en Nederland uitgezet.

Ernstige schade voorkomen

De MIVD voerde op 13 april van dit jaar een operatie uit om de aanval te stoppen. De GROe probeerde onder andere het WiFi-netwerk van de OPCW te infiltreren. Volgens de directeur van de MIVD, Onno Eichelsheim, is ernstige schade voorkomen door het ingrijpen van de MIVD.

Eerder vandaag maakte de Britse regering al bekend dat de GROe achter een groot aantal cyberaanvallen zit, die als doel hadden om Westerse democratieën aan te vallen. De Britse regering is er bijvoorbeeld vrijwel zeker van dat de GROe achter de aanval op de Democratische Partij zat tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2016.

Lopende onderzoeken

Op het moment dat de Russische geheime dienst digitaal probeerde in te breken bij de OPCW deed de chemische-wapenwaakhond onderzoek naar de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergei Skripal en de chemische aanval op de Syrische stad Doema.

Een Britse ambassadeur die aanwezig was bij de persconferentie zei dat één van de uitgezette Russische officieren eerder geprobeerd heeft om in Maleisië informatie van het MH17-onderzoek te stelen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past