DDoS-aanvallen op Taiwanese overheidssites bij bezoek Pelosi

Vooraanzicht van presidentieel paleis Taiwan

Verschillende websites van de Taiwanese overheid zijn dinsdag getroffen door DDoS-aanvallen (distributed denial of service). Dit meldt de regering van Taiwan op Facebook. Onder meer de officiële website van Taiwan’s presidentieel paleis was het doelwit van een aanval. Hierdoor was de site enige tijd offline.

De aanvallen vonden enkele uren voor het bezoek van Nancy Pelosi plaats. De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden bracht een veelbesproken bezoek aan het land.

DDoS-aanvallen op overheidswebsites

Bij een DDoS-aanval stuurt een cybercrimineel meestal via een botnet een enorme hoeveelheid internetverkeer naar gerichte servers. Deze servers kunnen dit gigantische aantal ‘bezoekers’ niet aan, waardoor ze slecht bereikbaar of zelfs helemaal offline raken.

De website van het presidentiële paleis was ongeveer twintig minuten offline. Chang Tun-Han, een woordvoerder van de Taiwanese president Tsai Ing-wen, meldde in een verklaring op Facebook dat Taiwanese overheidsinstanties de situatie in de gaten hielden in het licht van ‘informatieoorlogvoering’.

Ookzou een portaalwebsite van de overheid, en de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Taiwan tijdelijk offline zijn gehaald. In een verklaring meldde het ministerie volgens persbureau Reuters dat beide websites zijn getroffen door 8,5 miljoen verzoeken per minuut van een “groot aantal IP’s uit China, Rusland en andere plaatsen.”

Ook zou de website van het grootste vliegveld van Taiwan, Taoyuan International Airport, zijn getroffen door de DDoS-aanvallen.

Chinese hacktivisten

Volgens Reuters zijn beveiligingsonderzoekers van mening dat de aanvallen niet van de Chinese overheid afkomstig waren. Zo stelt Johannes Ullrich, onderzoeksdecaan van het SANS Technology Institute dat de aanvallen het werk waren van Chinese ‘hacktivisten’, die vermoedelijk op eigen initiatief handelden en hun inspiratie halen uit wat de Chinese pers schrijft.

De DDoS-aanvallen zouden afkomstig zijn van honderdduizenden IP-adressen. Deze IP-adressen zouden gekoppeld zijn aan apparaten die in de Chinese commerciële internetruimte geregistreerd staan, aldus Ullrich.

Een vergelijkbare groep van Chinese IP-adressen speurde enkele dagen eerder al naar kwetsbaarheden. Dit gedrag kwam niet overeen met de gebruikelijke activiteit van Chinese overheidshackers, stelt Ullrich.

Bezoek Nancy Pelosi aan Taiwan

De cyberaanvallen gebeuren in een tijd van oplopende spanningen tussen China, Taiwan en de Verenigde Staten. Ze vallen namelijk samen met een bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan. Volgens Pelosi is de onafhankelijkheid van Taiwan een belangrijk speerpunt van de Amerikaanse buitenlandpolitiek. De Chinese autoriteiten keuren het bezoek van Pelosi sterk af en zien het als een provocatie. China dreigde vooraf onder andere met ‘gerichte militaire acties’ rondom Taiwan.

Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen