telegram

DDoS-aanval op Telegram app gelinkt aan protesten Hong Kong

Laatst bijgewerkt: 13 juni 2019
Leestijd: 2 minuten, 1 seconde

De topman van Telegram, Pavel Durov, laat vandaag op Twitter weten dat de storing van de app komt door een DDoS-aanval die hij linkt aan de protesten in Hong Kong. Telegram is een messaging app met extra beveiliging die vaak gebruikt wordt door burgers om protesten te organiseren. Zo ook de laatste dagen bij de protesten in Hong Kong. Pavel Durov geeft aan dat het zeer aannemelijk is dat deze aanval samenhangt met de protesten.

De topman legt in zijn tweet uit dat de meeste IP-adressen die in de aanval zijn gebruikt, afkomstig zijn uit China. Verder geeft hij aan dat ze vaker aanvallen van deze grote hebben ondergaan tijdens protesten in Hong Kong. Op woensdag konden gebruikers van de app in Noord- en Zuid-Amerika en enkele andere landen moeilijk of geen gebruik maken van de app.

Protesten Hong Kong

In Hong Kong wordt de afgelopen dagen gedemonstreerd tegen een omstreden uitleveringswet. Als deze wet zou worden aangenomen zou dit betekenen dat verdachten kunnen worden uitgeleverd aan China. Hong Kong is officieel een autonome regio van China, sinds het in 1997 door de Britten is teruggegeven aan China. De verschillen in rechtspraak en vrijheid van meningsuiting zijn enorm, waardoor veel inwoners van Hong Kong niet zitten te wachten op de nieuwe wet.

Telegram

Telegram is een messaging service die wordt gezien als een veiliger alternatief voor WhatsApp. Om deze reden is de app populair bij het organiseren van burger protesten. Door de app te gebruiken kunnen burgers zich verenigen zonder dat de overheid meekijkt. De app zou dan ook bij de protesten in Hong Kong zijn gebruikt.

Wat is een DDoS-aanval?

Een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) is een veelgebruikte manier om websites of apps tijdelijk langzamer te maken of zelfs plat te leggen. Dit kan door vanaf een enorme hoeveelheid apparaten tegelijk de website of app te bezoeken. Op deze manier worden de servers overvraagd waardoor een website plat kan komen te liggen. Om zoveel mogelijk aanvragen tegelijk te kunnen doen maken de cybercriminelen gebruik van zogenaamde botnets.  Een botnet is een netwerk van apparaten die zijn geïnfecteerd met een virus. Dit virus zorgt ervoor dat de cybercriminelen de computer op afstand kunnen besturen. De gebruiker van het geïnfecteerde apparaat heeft vaak niet door dat ze deel zijn van een dergelijk botnet. Wanneer cybercriminelen een groot botnet aan kunnen sturen om tegelijk een website te bezoeken kunnen zij dus veel schade aanrichten.

Tech-journaliste
Tove is reeds sinds 2017 als cybersecurity-redacteur betrokken bij VPNgids. Sinds 2019 is zij tevens coördinator voor het cybersecurity-nieuws dat op de website verschijnt.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen