Grindr app op smartphone

Datingapp Grindr deelt persoonlijke gegevens met bedrijven

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 1 seconde

BuzzFeed meldt dat de datingapp Grindr persoonlijke gegevens deelt met de bedrijven Apptimize en Localytics. Dit is gebleken na een onderzoek van het Noorse bedrijf SINTEF. Grindr is een app die zich richt op ontmoetingen tussen homoseksuele mannen. Grindr heeft in een reactie aan BuzzFeed laten weten dat het zal stoppen met het delen van de informatie.

Gevoelige gegevens

In Grindr kunnen gebruikers gegevens invullen, zoals seksuele voorkeuren. Deze werden gedeeld met de twee eerder genoemde bedrijven. Zelfs de hiv-status van gebruikers werd gedeeld. Gebruikers zijn er wel van op de hoogte dat andere gebruikers de ingevulde informatie in kunnen zien, maar het was niet duidelijk dat deze informatie ook naar Apptimize en Localytics gestuurd werd.

Privacy

Scott Chen, topman van Grindr, zegt in een reactie dat dit een normale gang van zaken is voor veel apps en dat hij het oneerlijk vindt dat Grindr er nu uitgepikt wordt. Hij verklaart dat het bedrijf geen gegevens verkoopt aan bijvoorbeeld adverteerders, maar dat de informatie alleen gebruikt wordt om de app te verbeteren.

SINTEF, het bedrijf dat het onderzoek uitvoerde, zegt dat het delen van de gegevens wel degelijk kwaad kan. Als een kwaadwillende de app hackt, kunnen al die gevoelige gegevens op straat komen te liggen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past