Parnassia datalek psychiatrie

Datalek bij zorggroep Parnassia door fout in verzending e-mail

Laatst bijgewerkt: 23 augustus 2019
Leestijd: 1 minuut, 15 seconden

Bij Parnassia, een centrum voor psychiatrische zorg, zijn e-mailadressen van 450 mensen gelekt. Het is niet bekend hoeveel van de geadresseerden patiënten van de instelling zijn, maar de e-mail was wel gericht aan patiënten. Het ging om een uitnodiging voor een eerste afspraak op de nieuwe locatie van het autismecentrum van Parnassia.

Fout door medewerker

De e-mailadressen werden gelekt door een fout van een medewerker van Parnassia. De verzender heeft de adressen per ongeluk in het normale ‘to’-veld geplakt, in plaats van in het bcc-veld. Zo konden alle geadresseerden de e-mailadressen van de andere geadresseerden zien. Een anonieme tipgever meldde de fout bij de NOS.

Medische gegevens

Parnassia heeft zijn excuses gemaakt aan de betrokkenen en heeft melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Een woordvoerder van de zorggroep zegt dat dergelijke e-mails voortaan alleen verzonden zullen worden, nadat een extra persoon meegekeken heeft.

Een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat dit lek extra gevoelig ligt, omdat er sprake is van het lekken van medische informatie. Waarschijnlijk hebben een groot deel van de geadresseerden namelijk dezelfde medische indicatie, waardoor uit de lijst met e-mailadressen kan worden opgemaakt wie er mogelijk psychiatrische problemen heeft. Rondom het hebben van autisme of andere psychiatrische problemen hangt nog steeds een groot stigma. Ook de anonieme tipgever is hier bang voor: “Dit is vervelend, omdat ik niet weet hoe betrouwbaar die andere mensen zijn die deze mail hebben gehad. Dat mijn persoonlijke informatie op straat ligt, vind ik niet handig naar mijn huidige of toekomstige werkgevers.”

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen