DNA test buisje met spuit erin

Datalek bij DNA-testdienst MyHeritage

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 3 seconden

Gegevens van ruim 92 miljoen gebruikers van de website MyHeritage zijn in de handen van hackers beland. Op MyHeritage kunnen gebruikers een DNA-test aanvragen. Na het opsturen van een DNA-proef brengt het bedrijf families in kaart en kan er een stamboom van maken. MyHeritage meldt op zijn blog dat er van 92.283.889 accounts e-mailadressen en wachtwoorden gestolen zijn.

26 oktober 2017

De hack vond plaats op 26 oktober 2017. Een beveiligingsonderzoeker vond de data op een particuliere server en meldde dat. MyHeritage heeft de echtheid van de data bevestigd. De gestolen gegevens zijn van mensen die voor 26 oktober 2017 een account aanmaakten.

Geen bewijs van misbruik

Volgens het bedrijf zijn er alleen e-mailadressen en wachtwoorden gestolen en heeft de hacker niet de daadwerkelijke wachtwoorden in handen gekregen, omdat de wachtwoorden via een hash omgezet waren naar unieke codes. Er is geen bewijs dat de gegevens zouden zijn misbruikt. De hack wordt nog verder onderzocht.

Het bedrijf licht toe dat creditcardinformatie niet bewaard wordt door MyHeritage en dat gevoelige informatie, zoals stambomen en DNA-informatie, op andere systemen opgeslagen staan en extra beveiligd zijn. Volgens MyHeritage zijn deze gegevens dus niet ontvreemd tijdens de hack.

MyHeritage raadt gebruikers aan om hun wachtwoord te veranderen en ondertussen werkt het bedrijf aan tweetrapsauthenticatie om toegang tot de dienst veiliger te maken.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past