Man in serverruimte

Datalek bij Dixons Carphone blijkt groter dan gedacht

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

In juni werd duidelijk dat het Britse concern Dixons Carphone getroffen was door een groot datalek. Nu blijkt dat het lek groter is dan gedacht. Naast de 1,2 miljoen betaalkaarten waar de gegevens van gestolen waren, blijkt nu dat er mogelijk ook gegevens van zo’n 10 miljoen klanten buitgemaakt zijn. In een verklaring aan investeerders meldt het bedrijf dat er geen aanwijzingen zijn dat er ook daadwerkelijk gebruik gemaakt is van de gegevens om fraude te plegen. In 2015 werd Dixons ook al slachtoffer van een hack. Er werden toen data van miljoenen klanten gestolen, waaronder gegevens van 90.000 creditcards.

Betaalkaarten

Hackers probeerden een database met 6 miljoen gegevens van betaalkaarten binnen te dringen. Dat lukte, maar ze kregen niet alle gegevens te pakken. Er werden gegevens van zo’n 1,2 miljoen betaalkaarten gestolen. Daarnaast bleek onlangs dat er gegevens van zo’n 10 miljoen klanten buitgemaakt zijn tijdens de hack.

Beperkte schade

Ondanks dat er meer gegevens gestolen zijn dan in eerste instantie gedacht werd, zijn er geen aanwijzingen dat de gegevens misbruikt zijn. De meeste betaalkaarten waren beveiligd met een pincode en een chip, waardoor de hackers de kaarten niet konden gebruiken. Dixons Carphone zegt dat het bedrijf verschillende maatregelen heeft getroffen, zodat datalekken in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past