Daling in percentage Nederlanders dat nog aan illegaal downloaden doet

Mensen werken op kantoor

Volgens onderzoek van het Consumer Insights-panel van Telecompaper doet nog maar 24 procent van de Nederlanders aan illegaal downloaden. In 2013 was dat nog 41 procent. Mannen downloaden een stuk vaker illegaal dan vrouwen, blijkt ook uit het onderzoek. De vermoedelijke oorzaak van de daling is dat betaalbare alternatieven steeds beter verkrijgbaar zijn en dat illegaal downloaden harder aangepakt wordt door bijvoorbeeld Stichting Brein.

Betaalbare alternatieven

Het illegaal downloaden via P2P (peer-to-peer) daalde sterk. In 2017 maakte nog maar zes procent hiervan gebruik, terwijl dat percentage in 2013 op achttien procent stond. Downloaden via nieuwsgroepen bleef gelijk op zes procent.

Betaalde streamingdiensten, zoals Netflix en Spotify, zijn de laatste jaren enorm gegroeid. Deze diensten zijn makkelijk verkrijgbaar en bieden content van hoge kwaliteit aan. Daardoor maken meer mensen gebruik van zulke diensten en downloaden minder mensen gratis en illegaal. Twaalf procent van de ondervraagde mensen geeft dit ook als reden aan voor het minder illegaal downloaden.

Andere redenen voor de daling

Acht procent gaf aan minder te downloaden, omdat gratis content minder goed te vinden is. In 2013 gaf vier procent dit nog als reden op. Ook gaf vier procent van de ondervraagde mensen aan minder te downloaden, omdat providers downloadsites geblokkeerd hebben. In 2015 was dit nog maar één procent.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen