Voorzijde Raad voor de rechtspraak

‘Cyberdeskundige’ Rian van Rijbroek heeft niet voor de AIVD gewerkt

Laatst bijgewerkt: 14 april 2019
Leestijd: 1 minuut, 5 seconden

De omstreden cyberdeskundige Rian van Rijbroek is opnieuw in opspraak geraakt. Vorig jaar verscheen ze in het tv-programma Nieuwsuur, waarna cyberdeskundigen concludeerden dat ze allerlei uitspraken had gedaan over cybersecurity die niet klopten. Het boek dat ze samen met oud-minister Willem Vermeend schreef, werd door de uitgever uit de handel gehaald. Dit omdat er onjuistheden in zouden staan en er plagiaat gepleegd was.

Strukton en Centric

Deze week raakte Rian van Rijbroek opnieuw in opspraak. In een rechtszaak werd gezegd dat ze bestuurlijke chaos veroorzaakt zou hebben bij de bedrijven van haar vriend en multimiljonair Gerard Sanderink: bouwbedrijf Strukton en softwarebedrijf Centric. Volgens Gerard Sanderink zou van Rijbroek ook beweerd hebben dat ze werkzaam is geweest voor de AIVD. In een interview met de Telegraaf vorig jaar liet ze dat zelf ook doorschemeren.

AIVD

De NOS deed onderzoek naar de beweringen en uit informatie die in handen is van de omroep zou blijken dat Rian van Rijbroek niet werkzaam is geweest bij de AIVD. De AIVD zelf wil geen uitspraken doen over de bevindingen van de NOS, omdat de veiligheidsdienst nooit uitspraken doet over wie er werken. Wel laat de woordvoerder van de veiligheidsdienst weten dat medewerkers en oud-medewerkers nooit praten over hun werkzaamheden voor de AIVD en dat het strafbaar is om dat wel te doen.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past