Man gearresteerd door agent

Weinig cybercriminelen veroordeeld in 2016

Laatst bijgewerkt: 9 mei 2020
Leestijd: 1 minuut, 0 seconde

In 2016 had het Openbaar Ministerie met slechts 171 verdachten van cybercrime te maken. Dat lijkt veel, maar de norm lag op 190. De cijfers zijn bekend gemaakt in het jaarverslag 2016 van het Openbaar Ministerie, dat maandag werd gepubliceerd.

Aantal gearresteerde cybercriminelen stijgt

Het jaarverslag van het Openbaar Ministerie geeft ook een verklaring voor dit te lage cijfer. Volgens het OM zijn politie en justitie het afgelopen jaar bezig geweest om meer kennis en mankracht te verwerven om cybercrime te bestrijden. Die inhaalslag – die noodzakelijk was – verklaart dat er te weinig verdachten voor de rechter verschenen. Ten opzichte van 2014 en 2015 is er wel een stijgende lijn zichtbaar.

Nieuwe aanpak bestrijding cybercrime

Cybercriminaliteit is lastig te bestrijden. “Cybercriminelen kunnen vanaf elke plek ter wereld in een oogwenk duizenden slachtoffers maken”, aldus het OM rapport. Om die reden stelt het Openbaar Ministerie dat er hard gewerkt moet worden aan een “zichtbare, integrale en toekomstgerichte aanpak”. Naast de aanpak van daders, moet ook de hulp aan slachtoffers veranderen, zo zegt justitie. Bij de vernieuwde aanpak ligt de focus in eerste instantie op het stoppen en voorkomen van cybercrime en het wegnemen van de dreiging. Uiteraard worden cybercriminelen, waar mogelijk, zo veel mogelijk vervolgd voor hun misdaad.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen