Foto AIVD pand

Ctivd constateert dat risico op onrechtmatig handelen door MIVD en AIVD hoog is

Laatst bijgewerkt: 28 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 19 seconden

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Ctivd) schrijft in zijn voortgangsrapportage dat er een hoog risico bestaat op onrechtmatig handelen bij de MIVD en AIVD. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verzamelen van gegevens, omdat blijkt dat delen van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv 2017) nog niet geïmplementeerd zijn. De AIVD en MIVD moeten achterstanden inhalen op het gebied van het interne beleid, de werkprocessen en de technische systemen.

De invoering van de Wiv 2017 was omstreden, vanwege de uitbreiding van de wet met het ongericht aftappen van kabels. Ondanks een referendum waarbij de meerderheid tegen de wet stemde en een kort geding, werd de wet ingevoerd.

Beleid rondom verzamelen gegevens

De inlichtingendiensten moeten een beleid hebben waaruit blijkt op welke manier gewaarborgd wordt dat gegevens zo gericht mogelijk verzameld worden. De Ctivd had al eerder kritiek op de wet, omdat het punt ‘zo gericht mogelijk’ nogal vaag omschreven was. Dit gedeelte van de wet zou moeten voorkomen dat inlichtingendiensten op grote schaal gegevens van onschuldige burgers kunnen verzamelen, maar volgens de Ctivd is hier nog geen duidelijk beleid voor bij de MIVD en AIVD.

Concrete stappen

Vanaf 1 mei 2018 moesten de inlichtingendiensten in staat zijn om intern te controleren of gegevens op een rechtmatige manier verwerkt worden. Volgens de Ctivd waren de juiste instrumenten hiervoor nog niet aanwezig en maakt dit het toezicht dat de Ctivd uit zou moeten voeren ook lastiger. De AIVD en MIVD moeten op korte termijn concrete stappen zetten om alsnog aan de eisen uit de Wiv 2017 te voldoen, zegt de Ctivd in het voortgangsrapport.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past