Google zoekresultaten pagina

Crimineel heeft niet het recht door Google “vergeten te worden”

Laatst bijgewerkt: 29 januari 2019
Leestijd: 1 minuut, 26 seconden

Google heeft onder druk van de Europese hof van Justitie dit jaar het “recht om vergeten te worden” geïntroduceerd. Hiermee kan je als persoon een verzoek indienen om webpagina’s die over jou als persoon gaan en niet meer relevant zijn en / of schadelijk zijn uit de zoekresultaten te laten verwijderen. De rechtbank in Amsterdam deze week besloten dat (zware) crimineel dit recht niet heeft.

Google is in bepaalde gevallen verplicht om op verzoeken om vergeten te worden in te gaan. Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie eerder dit jaar.Een kort geding afgelopen vrijdag heeft aangegeven dat dit recht niet voor een veroordeelde zware crimineel en de omschrijving van zijn daden online geldt.

Google wist niet alles

Arthur van M. werd  veroordeeld voor zes jaar cel voor poging tot uitlokking van huurmoord. Deze zaak werd door de media opgepakt, waardoor er al snel veel resultaten m.b.t. deze zaak naar voren kwamen in Google als je zijn naam googlede. Hij diende verwijderingsverzoeken in, maar Google ging niet met allen akkoord.

Een Amazonpagina over een boek over de zaak liet Google in zijn resultaten staan. Dit was de reden dat M. naar de rechter stapte, maar deze besloot dat Google juist heeft gehandeld. De rechter zijn vonnis (hier volledig) luidde:“Het plegen van een misdrijf heeft nu eenmaal tot gevolgen dat men op zeer negatieve wijze in het nieuws kan komen. De eiser heeft de gevolgen van zijn eigen handelen te dragen.”

Voorzichtig omgaan met verwijderen

Hierbij benadrukt de rechter dat we voorzichtig om moeten gaan met het beperken van zoekmachines. Wij kunnen zoekmachines niet gaan vormen naar onze eigen wens. Helaas voor Arthur M. levert hem dit alleen maar meer negatieve publiciteit op.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past