Mozilla gebouw

Controversiële Firefox update deze maand van start

Laatst bijgewerkt: 17 februari 2020
Leestijd: 2 minuten, 22 seconden

Mozilla kondigde op 6 september aan dat de Firefox webbrowser later deze maand een update zal krijgen. Bij de update zal “DoH” de nieuwe standaard worden voor Firefox. “DoH” staat voor DNS-over-HTTPS. Op het online blog van Mozilla wordt uitgelegd dat zij al sinds juni 2018 aan het experimenteren zijn met deze nieuwe vorm van versleuteling. Aan de hand van deze experimenten heeft  Mozilla vastgesteld dat deze ontwikkeling bijdraagt aan een veiliger internet.

Wat is DoH?

DNS-over-HTTPS is een encryptie-methode ontworpen om gebruikers van Firefox veiliger te houden op het internet. Het “Domain Name System” (DNS) van het internet zorgt ervoor dat domeinnamen (de naam van een website) worden omgezet naar IP-adressen en vice versa. Het zorgt er onder andere voor dat je websites kunt bezoeken. Jouw internetgebruik kan echter worden gevolgd en in een profiel gezet worden door de communicatie tussen jouw IP-adres en het DNS te verzamelen. Met DoH wordt dit verkeer versleuteld door lokale DNS servers te omzeilen en je internetverkeer op een versleutelde manier naar een centrale server te sturen.

Waarom is DoH controversieel?

DoH versleutelt de webadressen die je opzoekt, omzeilt lokale internetproviders en verbindt je direct met een centrale server. Dit zorgt ervoor dat je internetverkeer niet onderschept kan worden maar het betekend ook dat de filters en andere beveiligingsmethodes van internetproviders niet meer zullen werken.

Er bestaat angst onder internetproviders dat hun veiligheidsmaatregelen volkomen onschadelijk gemaakt worden. Internetproviders blokkeren of filteren websites met gevaarlijke en illegale content zoals kinderporno of terrorisme. Deze filters zouden niet meer werken met DoH.

Daarnaast kan ouderlijk toezicht (“parental control”) niet langer werken zodra DoH van toepassing is. De reactie van Mozilla hierop is dat slechts 4,3% van Firefox-gebruikers ouderlijk toezicht of “safe-search” aan heeft staan.

Firefox zal gebruikers de kans geven om DoH uit te schakelen (opt-out mode)

Vanwege de kritiek zal Firefox er rekening mee houden als gebruikers ouderlijk toezicht hebben ingeschakeld. In dit geval zal de browser deze instellingen zo laten en niet proberen het DoH systeem in te voeren.

De update gaat eind september van start

Niet alle gebruikers van Firefox zullen eind september DoH geïnstalleerd krijgen. Aanvankelijk zal een klein percentage van Firefox-gebruikers in de Verenigde Staten de update krijgen. Als alles goed gaat zal Mozilla aankondigen de update voor alle gebruikers door te voeren.

Update: DoH ook voor Chrome in te stellen

Het DoH protocol werkt ook gewoon in Chrome, maar ze lopen bij Google ietwat achter om het goed te ondersteunen. Chrome heeft dus ook geen interface optie om de functie aan te zetten. Met wat omslachtige stappen kun je het toch aanzetten. Zdnet.com heeft het stap voor stap uitgelegd.

Als je wilt testen of DoH al werkzaam is via jouw browser kun je dit testen op deze website. Onder het kopje “Debug Information” kun je zien of jouw browser “Using DNS over HTTPS (DoH) aan heeft staan.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Meer artikelen uit het ‘Nieuws’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen