Consumentenbond waarschuwt: Pas op met Windows 10 update

Consumentenbond kantoor ingang

Nieuwe versies van veelgebruikte software, zoals een Windows 10 update, zorgen altijd voor een stortvloed aan kritiek. Hoewel een deel van de gebruikers de update slechts ondergaat, laat het ontevreden deel van de gebruikers hun stem horen. En meestal niet onterecht.

Windows 10 update: stiekem gerichte reclame

Ook grotere organisaties uiten soms kritiek op software. Dit keer is het de Consumentenbond die bedenkingen heeft over de Windows 10 update. Uit een testversie is gebleken dat de zogenaamde Creators Update ‘stiekem’ gerichte reclame inschakelt en dat het voor de gemiddelde gebruiker lastig is deze instelling aan te passen. Consumentenbond waarschuwt daarom openlijk voor de Windows 10 update.

Privacy-instellingen

De Creators Update van Microsoft bevat verschillende aanpassingen met betrekking tot de privacy-instellingen. De software is er daarbij op gericht om het aanpassen van privacy-instellingen juist makkelijker te maken. Iets wat ook de Consumentenbond terug ziet aan de mogelijkheden van Windows 10 na de update. Toch hebben zij kritiek: “In het menu zit een verborgen schuifbalk, die pas tevoorschijn komt als de muis rechts over het scherm zweeft”.

Kritiek van de Consumentenbond

De kritiek van de Consumentenbond gaat over de optie ‘laat apps reclame-id gebruiken om advertenties voor u interessanter te maken op basis van uw app-gebruik’. Omdat deze instelling standaard staat ingeschakeld, geven vaak niets vermoedende gebruikers Microsoft de mogelijkheid om bij te houden welke software gebruikers gebruiken. Op basis van die informatie kunnen apps op de computer gericht advertenties tonen.

Update beschikbaar in april 2017

Na het gebruik van de testversie roept de Consumentenbond Microsoft op om geen gebruik te maken van verborgen opties. Door de instellingen zichtbaar te maken stemmen gebruikers niet onbewust in met reclametracking op hun computer. IN een reactie op deze kritiek stelt Microsoft dat de consumentenorganisatie voorbarig is met hun waarschuwing. De testversie is juist bedoeld om dergelijke feedback te verzamelen om de nieuwste versie van Windows te ontwikkelen. De Windows 10 update zal waarschijnlijk in april beschikbaar zijn.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen