Connect2Trust benoemd tot schakelorganisatie binnen LDS

Hangslot houdt kettingen aan elkaar op het keyboard van een laptop

Stichting Connect2Trust is door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aangewezen als schakelorganisatie binnen het Landelijk Dekkend Stelsel (LDS). Dat betekent dat het NCSC dreigingsinformatie met de stichting mag delen. Dat komt de algehele digitale weerbaarheid van Nederland ten goede.

Dat schrijft het NCSC in een persbericht.

Huidige wetgeving beperkt delen van relevante dreigingsinformatie

Het Nationaal Cyber Security Centrum is een organisatie die in het leven is geroepen om overheidsorganen en bedrijven die actief zijn in de vitale sector te informeren over digitale dreigingen. Organisaties die vragen hebben over cybersecurity en informatiebeveiliging kunnen eveneens terecht bij het NCSC. Tot slot probeert de instantie via voorlichting het bewustzijn over de gevaren van cyberaanvallen en het belang van digitale weerbaarheid te vergroten.

Helaas profiteren alleen overheidsorganisaties en bedrijven die actief zijn in de vitale infrastructuur van deze diensten. Dat is zo vastgelegd in de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni). Dat is een beperking die in het verleden voor heel wat ellende heeft gezorgd. Afgelopen jaar gaf een beveiligingsexpert aan het NCSC door dat door een beveiligingslek in de VPN-software van Pulse Secure de inloggegevens van meer dan 900 bedrijven in Nederland op straat lagen. Om juridische redenen mocht het NCSC niets doen met deze informatie.

Belangrijke rol weggelegd voor schakelorganisaties in LDS

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus vindt het belangrijk dat ook niet-vitale bedrijven tijdig gewaarschuwd worden voor digitale dreigingen, kwetsbaarheden en veiligheidsincidenten. Om dat te realiseren heeft Grapperhaus het Landelijk Dekkend Stelsel (LDS) bedacht. Dat is een platform waar informatie over cyberdreigingen kan worden uitgewisseld tussen de Rijksoverheid, commerciële bedrijven en organisaties die in de vitale infrastructuur werkzaam zijn. De basis hiervoor werd in 2018 gelegd.

Schakelorganisaties -of Organisaties die Kenbaar Tot Taak (OKTT’s) zoals ze officieel heten- spelen in het LDS een belangrijke rol. Dat zijn instanties die tussen enerzijds commerciële partijen en publieke organisaties en vitale organisaties anderzijds staan om relevante dreigingsinformatie door te geven. Om dat juridisch goed te regelen is een wetswijziging nodig. Minister Grapperhaus wil zijn wetsvoorstel aankomende zomer in consultatie brengen.

‘Van cruciaal belang voor de cyberweerbaarheid’

Het NCSC heeft deze week Stichting Connect2Trust aangewezen als OKTT binnen het Landelijk Dekkend Stelsel. Dat houdt in dat de NCSC de stichting mag informeren over digitale incidenten, dreigingen en kwetsbaarheden. Connect2Trust kan op zijn beurt deze informatie delen met partnerorganisaties, zoals de Belastingdienst, Centric, Coolblue, Heineken, KLM, PostNL en de Nationale Politie. Andersom mag Connect2Trust dreigingsinformatie aan het NCSC doorgeven. Hierdoor worden niet alleen meer partijen geïnformeerd over cyberdreigingen, maar krijgt het NCSC een beter beeld van de digitale veiligheid in Nederland.

Connect2Trust is enorm te spreken over de samenwerking met het NCSC. “De onafhankelijkheid en cross-sectorale focus van stichting Connect2Trust biedt de mogelijkheid om dreigingsinformatie beter en sneller tussen sectoren, regio’s en binnen ketens te kunnen delen. Tijdige informatie en een goede samenwerking met het NCSC is van cruciaal belang voor de cyberweerbaarheid”, vertelt Günther Cleijn, vicevoorzitter van Stichting Connect2Trust en Cyber Security Officer bij PostNL.

“Connect2Trust biedt een platform aan waarop deelnemende partijen veilig informatie op het gebied van digitale veiligheid met elkaar en gespecialiseerde cybersecuritypartijen kunnen delen. De toevoeging van Connect2Trust aan het Landelijk Dekkend Stelsel is daarom gunstig voor de digitale weerbaarheid van Nederland in het geheel”, zegt het NCSC.

Privacy en security redacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. 
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen