Berichten-app Confide bevat ernstige beveiligingslekken

Vrouw maakt gebruik van berichten app

De berichten-app Confide, waarmee gebruikers end-to-end-versleutelde berichten versturen, blijkt ernstige beveiligingslekken te bevatten. Onderzoekers van verschillende beveiligingsbedrijven ontdekten de lekken in de app. De beveiligingsproblemen geven aanvallers de mogelijkheid om berichten te lezen en accounts over te nemen. Aanvallers kunnen zich via de lekken ook voordoen als een andere gebruiker, contactgegevens van gebruikers achterhalen en bijlagen en berichten manipuleren.

Beveiligingsproblemen Confide

Het waren werknemers van het beveiligingsbedrijf IOActive die het grootste deel van de problemen ontdekten. Zij stuitte op de volgende beveiligingsissues:

  • Geen geldig ssl-servercertificaat nodig voor communicatie van het waarschuwingssysteem van de app
  • Berichten konden onversleuteld worden verstuurd (zonder dit aan de gebruiker te melden)
  • Cybercriminelen konden gebruikersaccount enumereren om privégegevens te achterhalen.
  • Er was geen beveiliging tegen bruteforcen van gebruikerswachtwoorden

Ontwikkelaars van Confide werden eind februari ingelicht over de problemen met de veiligheid van de app. Dit leidde er toe dat Confide begin maart een update kreeg die de problemen oplost.

Rapport Quarkslab

Ook Quarkslab had de nodige kritiek op de veiligheid van Confide. De onderzoekers van dat beveiligingsbedrijf keken voornamelijk naar de vertrouwelijkheid van de berichten en het gebruik van end-to-end-encryptie. Deze versleutelingsmethode zou er voor moeten zorgen dat buitenstaanders de inhoud van berichten niet kunnen lezen. Door de problemen met Confide was de Confide-server echter wél in staat om de berichten van gebruikers te lezen. De server kon daarom gebruikt worden voor bij het uitvoeren van een man-in-the-middle aanval.

Quarkslab heeft de problemen gerapporteerd. Er wordt momenteel aan een oplossing gewerkt.

Risico voor gebruikers chat-app

De berichten-app heeft op het Android-platform tussen de 100.000-500.000 gebruikers. Hieronder bevinden zich ook ambtenaren in de Verenigde Staten. Zij menen met de chat-app veilig berichten te kunnen versturen, maar liepen door de beveiligingslekken dus wel degelijk risico om slachtoffer te worden van een cyberaanval.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen