Computervereniging HCC getroffen door cyberaanval

Persoon typt iets op toetsenbord

De HCC (Hobby Computer Club) meldt zelf via Facebook dat de vereniging dinsdag getroffen is door een omvangrijke cyberaanval. De websites van de HCC zijn offline en de aanval was zo ernstig dat misschien de hardware zelfs vervangen moet worden. De HCC werd in 1977 opgericht en was één van de eerste Nederlandse verenigingen voor computerhobbyisten. De vereniging gaf lange tijd een tijdschrift uit en kreeg bekendheid door het organiseren van de HCC-dagen. Rond 2000 trokken die dagen meer dan honderdduizend bezoekers. In 2015 werd een onderdeel van de HCC, de seniorenacademie, al getroffen door gegevensdiefstal.

Up-to-date

De vereniging schrijft op zijn Facebookpagina dat alle firmware en software up-to-date waren op het moment dat de cyberaanval werd uitgevoerd. Toch heeft de aanval veel schade aangericht. Zowel de hoofdpagina als verschillende subwebsites (de vraagbaak, HCC-forums en Kadernet) zijn offline. Een aantal systemen die de ledenadministratie nodig heeft zijn niet te gebruiken. De e-maildienst is niet getroffen, waardoor nog wel gebruikgemaakt kan worden van de webmail van HCC-net.

Herstel

De vereniging zegt er alles aan te doen om de websites zo snel mogelijk weer online te krijgen en waar nodig hardware te vervangen. Door de omvang van de aanval kan de HCC nog geen duidelijkheid geven over wanneer alles weer hersteld is.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen