Coalitie gaat ‘sleepwet’ wijzigen na uitslag referendum

referendum aftapwet

Tijdens het raadgevend referendum dat twee weken geleden werd gehouden stemde de meerderheid van de kiesgerechtigden tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). In de aanloop naar het referendum zeiden verschillende partijleiders dat ze de uitslag sowieso zouden negeren, maar nu melden bronnen binnen de coalitie toch dat er een akkoord is bereikt over het aanpassen van de wet.

Heroverweging

Als de opkomstdrempel wordt gehaald, wat bij het referendum over de Wiv het geval was, is het kabinet wettelijk verplicht om de wet te heroverwegen. Er kan dan echter ook besloten worden om niks te veranderen.

Toch lijkt de coalitie nu tot een overeenkomst te zijn gekomen voor het wijzigen van de wet. De zogenaamde sleepnetfunctie zal worden ingeperkt, zodat data specifieker worden afgetapt. Ook zal er strenger toezicht zijn op het delen van data met buitenlandse veiligheidsdiensten. Het besluit wordt naar verwachting vandaag na de ministerraad bekendgemaakt.

Wijzigingen

Het is dus niet zo dat de hele wet van tafel geveegd wordt, en dat was ook niet het doel van de meeste tegenstemmers. Zij vonden wel dat er aanpassingen nodig waren. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie lijken daar nu dus serieus mee aan de slag te gaan ondanks eerdere berichten.

Tech-journaliste
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen